Cehia – Prețurile ridicate la energie au scos de pe piață treisprezece companii de electricitate

Scumpirea energiei electrice face victime și în Cehia, unde treisprezece companii locale de electricitate, majoritatea de dimensiuni mici, au ieşit de pe piaţă, din cauza preţurilor ridicate, ceea ce a afectat aproape un milion de clienţi, relatează agenţia EFE.

Ultima pe această listă este compania Frantiskovy Energie, care a anunţat, luni, ieşirea imediată de pe piaţă din cauza scumpirilor. Prima a fost Bohemia Energy, care și-a anunțat exitul pe 13 octombrie, o decizie criticată de fostul Guvern, care a acuzat compania de energie că „şi-a înşelat” clienţii.

Portofoliile de clienţi erau variate, de la 900.000 Bohemia Energy la 150 de A-PLUS, iar majoritatea gospodăriilor şi companiilor afectate de aceste închideri au trebuit să apeleze la furnizorul de ultimă instanţă, care este liderul de piaţă din fiecare regiune, având tarife mai ridicate, dictate de piaţa actuală.

În mesajul său de Crăciun. preşedintele Milos Zeman a menţionat escaladarea preţurilor la energie drept una dintre principalele provocări cu care se confruntă ţara. El a făcut apel pentru o disociere de Pactul Verde European, pe seama căruia a pus această creştere, şi a militat pentru propria strategie energetică, în afara celei a Bruxelles-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...