Cei mai bogați 10% oameni din lume sunt responsabili pentru două treimi din încălzirea globală

Publicat: 08 mai 2025, 08:59, de Alice Călin, în Mediu , ? cititori
Cei mai bogați 10% oameni din lume sunt responsabili pentru două treimi din încălzirea globală
Sursă foto: freepik.com

Un nou studiu atrage atenția asupra unei inegalități majore legate de schimbările climatice. Conform cercetărilor, cei mai bogați 10% dintre oameni sunt responsabili pentru aproximativ două treimi din încălzirea globală observată din 1990 încoace.

Zonele cele mai afectate produc cele mai puține emisii

Publicată în revista Nature Climate Change, cercetarea arată că investițiile financiare ale celor mai bogați indivizi din lume contribuie semnificativ la fenomenele extreme. Printre acestea se numără, în special valurile de căldură și secetele prelungite.

Mai exact, cei mai bogați 1% au generat, în medie, de 26 de ori mai multe fenomene climatice severe decât media globală. Studiul a scos în evidență inclusiv impactul acestora asupra unor regiuni vulnerabile, precum Amazonul, Asia de Sud-Est și sudul Africii. Aceste zone contribuie foarte puțin la emisiile de gaze cu efect de seră, dar suferă cel mai mult de pe urma lor.

Încălzirea globală, alimentată de cei mai bogați

Folosind un model care combină date economice și simulări climatice, cercetătorii au reușit să urmărească emisiile pe categorii de venit și să le coreleze cu fenomene climatice extreme.

Conform studiului, dacă întreaga populație a globului ar fi emis la fel de puține gaze cu efect de seră precum cei mai săraci 50%, încălzirea globală din 1990 până astăzi ar fi fost minimă.

„Acțiunea climatică care nu ia în calcul responsabilitatea disproporționată a celor mai bogați riscă să rateze una dintre cele mai eficiente pârghii de reducere a viitoarelor daune,” avertizează Carl-Friedrich Schleussner, coautor al studiului.

Problema responsabilității inegale în criza climatică a mai fost semnalată în trecut, scrie ScienceDaily. Un raport Oxfam din 2020 a arătat că cei mai bogați 1% au emis de două ori mai mult carbon decât cei mai săraci 50% în perioada 1990–2015.

Noul studiu aduce însă o perspectivă mai detaliată și cuantificabilă asupra modului în care aceste emisii influențează fenomene climatice concrete.

Asta înseamnă că politicile de mediu ar trebui să includă măsuri speciale pentru cei foarte bogați. De exemplu, să fie taxați cei care investesc în afaceri foarte poluante. Astfel de politici ar putea încuraja reducerea încălzirii globale. În același timp, ar putea ajuta țările sărace, care sunt cel mai grav afectate de schimbările climatice, prin reinvestirea taxelor în infrastructură care să favorizeze combaterea problemei.