Cei mai mari investitori imobiliari din România dețin portofolii de peste 8 miliarde euro

Valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari este mai mare de 8 miliarde de euro, conform datelor centralizate de Bucharest Real Estate Club (BREC) și Cushman & Wakefield Echinox pentru primul index al proprietarilor si managerilor celor mai mari companii imobiliare active in Romania. 

Astfel, Alex Morar – CEO al NEPI Rockcastle cu investitii in retail, Dimitris Raptis – CEO al Globalworth, cu investitii in portofolii de birouri, comerciale si logistice, Doron Klein, CEO al AFI Europe Romania, cu investitii in retail, birouri si rezidential, Iulian Dascalu, fondator al Iulius Group (retail si birouri), Remon Vos, fondator al dezvoltatorului logistic CTP, Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz, cu investitii in retail si birouri si Jeroen Biermans, Country Manager al dezvoltatorului logistic WDP administreaza cele mai valoroase portofolii imobiliare din Romania.

Investitorii locali detin cele mai mari proiecte de birouri aflate in constructie. Cele mai mari proiecte de birouri in constructie sunt detinute de investitorii locali One United Properties (One Cotroceni Park I & II – 80.000 mp) si Iulius Group (Palas Campus Iasi – 60.000 mp si UBC 0 Timisoara – 32.000 mp), in clasament urmand proiecte detinute de fondurile Atenor (Belgia) – Expo 48.500 mp si Portland Trust – J8 Office Park – 45.000 mp. 

Cele mai mari investiții din prezent

„Vom continua sa monitorizam oportunitatile atractive de investitii in sectorul de birouri – ne aflam in pozitia privilegiata de a dispune de ample lichiditati, iar scopul este sa investim intelept, a declarat Dimitris Raptis, CEO al grupului Globalworth, cel mai mare investitor pe piata de birouri din Europa Centrala si de Est.

Globalworth va finaliza anul acesta noua cladire Globalworth Square (28.400 mp).

Pe piata logistica, cele mai mari proiecte in constructie sunt detinute de investitori straini.  CTP, fondat de Remon Vos (Cehia) se afla in top cu CTPark Bucharest 20-21 (101.800 mp) si CTPark Bucharest North (40.000 mp), iar dezvoltatorul belgian WDP, condus de Jeroen Biermans cu WDP Craiova (58.000 mp), WDP Park Timisoara (57.000 mp) si WDP Park Stefanesti (50.000 mp).

In sectorul de retail domina de asemenea investitiile straine, in proiecte de tip parcuri de retail sau extinderi ale centrelor comerciale existente. Extinderea Colosseum Mall, detinut de Panico Panayi (cu 16.500 mp) si noul parc de retail Bârlad Value Center (16.300 mp) dezvoltat de Prime Kapital, o companie fondata de Martin Slabbert, sunt cele mai mari dintre proiectele curente de investitii in retail.

Rezidențialul, cel mai activ sector

Rezidentialul este in acest moment cel mai activ sector imobiliar din Romania, cu o serie de investitori locali si internationali aflati in fruntea clasamentului celor mai mari ansambluri rezidentiale in constructie pe segmentul quality, (mediu si premium) cu peste 3.000 de unitati in constructie. One Cotroceni Park (cu 868 apartamente), Nusco City, detinut de familia Nusco (622 de apartamente), Greenfield Residence (544 apartamente), Cortina North (530 apartamente), o investitie Eden Capital Development si Belvedere Residences – London Partners (482 de apartamente) sunt cele mai mari proiecte rezidentiale pe segmentul quality, (mediu si premium), in constructie, la acest moment in Bucuresti si suburbii.

„Vom investi in noi proiecte rezidentiale sau mixte, cu focus pe segmentele midlle si upper, unde vedem un mare potential de crestere. In paralel, ne vom dezvolta portofoliul de proprietati pentru inchiriat”, spune și Victor Capitanu, Co-Fondator One United Properties.

Investițiile continuă

Fondul austriac Immofinanz se concentrează pe dezvoltarea brandului de birouri myhive și a brandului de retail VIVO! și STOP SHOP, în timp ce dezvoltatorul belgian Speedwell va lansa vânzările pentru noul proiect mixt Paltim de la Timișoara în toamna acestui an și intenționează să achiziționeze cel puțîn câte 2 noi terenuri anual în România pentru dezvoltări rezidențiale sau mixte.

Element Industrial, parte din grupul Element, are în în derulare proiecte de 300.000 mp pentru următorii trei ani, atât în București – hubul de la Buftea – cât și în țară, în orașe precum Ploiești, Bacău, Pitești sau Brăila.

Skanska a început dezvoltarea celei de-a două faze a proiectului Equilibrium și continuă investițiile, în timp ce Vastint pregătește faza a două a proiectului Timpuri Noi Square, în suprafață de 100.000 mp.

Fondul austriac S Immo lucrează la un nou proiect boutique de birouri – Dorobanți Office Building (5.000 mp), CA Immo va continua investițiile în renovarea și retehnologizarea clădirilor existente, iar fondul de investiții Lions Head prospectează piață pentru noi achiziții, „luând în considerare noi segmente”, conform declarației dată de Anca Simionescu, Country Manager pentru România al Lions Head.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole