Cei mai mari producători de ulei și de cereale, chemați la Guvern. Discuții despre stocurile de alimente

Securitatea alimentară și asigurarea stocurilor necesare pieței interne par să preocupe tot mai mult Executivul în contextul actual. Joi, premierul Nicolae-Ionel Ciucă i-a chemat la Guvern pe reprezentanții asociațiilor de fermieri și producători de semințe și ulei de floarea-soarelui pentru a vedea care este situația reală din piață.

La întâlnire au fost prezenți, alături de Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Adrian Câciu – ministrul Finanțelor, reprezentanți ai celor mai mari producători de ulei din România, dar și de cereale. Este vorba de companiile Prutul SA, Oleomet SRL, Bunge România SA, Global Grain International SRL, Expur SA, Mirba Oil&Miniprod SRL, Mirba Oil&Miniprod SRL, Argus SA, Agromad Crops, Grup Șerban Holding SA, Dorna Agri S.A., Longin SRL, Cerealcom Teleorman, Agricost SA, JD Agro Cocora SRL, Intercereal SA, Cargill, Nutrelo Group SA., Ardealul SA și  Cerealcom Dolj.

Temele zilei

Securitatea alimentară, asigurarea stocurilor necesare pieței interne și soluțiile guvernamentale de răspuns la problemele cu care se confruntă acest sector au fost principalele teme de discuții de la întâlnirea de joi de la Guvern, după cum informează Executivul.

”Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populație, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieței. România are un potențial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susține acest domeniu extrem de important pentru economie”, a afirmat premierul.

Discuțiile s-au concentrat în jurul obiectivului de a crește suprafețele cultivate cu floarea soarelui, producția de semințe și, în mod special, nivelul de procesare a semințelor și producția de ulei de floarea soarelui, pentru piața internă și pentru export.

România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condițiile în care țara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale, a precizat Nicolae Ciucă.

Țara noastră poate să contribuie astfel la siguranța alimentară a Uniunii Europene și a țărilor terțe, care sunt puternic afectate de consecințele agresiunii din Ucraina.

De asemenea, au mai fost analizate dificultățile din acest sector, generate de lipsa creditărilor pe termen mediu și lung, situația volatilă a forței de muncă și problema îngrășămintelor folosite pentru culturile agricole, arată Guvernul.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Paradisul palmierilor la Mehedinți. Edilul s-a inspirat din vacanțele exotice

O localitate din județul Mehedinți, situată pe malul Dunării, lângă Drobeta-Turnu-Severin, a devenit paradisul palmierilor plantați pe marginea drumului, neasfaltat, de altfel. Satul uitat...

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...