Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Camera-deputatilor-goala.jpg)
Deși au avut posibilitatea de a participa inclusiv online, zeci de deputați au preferat să tragă chiulul de la ședințele Camerei în primele cinci luni ale anului. Unii dintre ei au fost deja sancționați, însă pentru ceilalți, chiar și sancțiunile lipsesc nemotivat.
Chiulangii de AUR ai Parlamentului
Camera Deputaților a transmis, la solicitarea HotNews, o statistică a absențelor nemotivate ale parlamentarilor din perioada ianuarie-mai 2025. În total, 67 de deputați au lipsit nemotivat, adunând împreună 190 de absențe.
Potrivit datelor din catalog, cel mai mare număr de absențe nemotivate îl are Victor Ponta. Fostul premier, probabil prea ocupat cu campania electorală, a acumulat 29 de absențe în doar cinci luni. Din păcate, nu l-au ajutat să câștige cea mai înaltă funcție din stat, însă l-a usturat la buzunare. E OK, acum are studiu de caz pentru când își va rescrie teza de doctorat pe bune, cu titlul „Cum să te eschivezi elegant de la responsabilitățile parlamentare, în timp ce pierzi alegerile”.
Următorul pe listă, cu aproape de trei ori mai puține absențe este deputatul PNL Alexandru Popa. Bătăuș notoriu, însărcinat cu protecția Camerei Deputaților, a lipsit de la 11 ședințe.
Podiumul chiulangiilor este completat de Silviu-Florin Oancea de la AUR, cu 10 absențe. Cel mai probabil avea treabă să facă ordine în cele cinci case pe care le deține.
Nu au avut prea mult chef de muncă nici deputații Petru-Bogdan Cojocaru, de la PSD și Diana Enache, de la AUR, fiecare cu câte opt absențe nemotivate.
Clasamentul continuă cu alți suveraniști de AUR, care pare că au tras chiulul în grup. Cei mai chiulangii dintre patrioții neamului au fost Lidia Vadim Tudor, Mihail Neamțu, Mihai-Bogdan Neagoescu, Ariadna Cîrligeanu, Robert Alecu, Dan-Cătălin Aritmon și Cosmin Iosub. În primele cinci luni, parlamentarii AUR au fost la fel de absenți ca și programul lor de guvernare.
Începând cu aprilie 2025, se aplică sancțiuni mai severe pentru cei care, în loc să recunoască că nu și-au făcut tema, preferă să tragă chiulul. Aceștia sunt pedepsiți cu 5% din indemnizația lunară pentru fiecare zi în care n-au avut chef de muncă.
Așa rămân chelnerii fără bacșiș…
Statistica HotNews arată că doar 14 deputați au fost sancționați oficial în primele două luni ale anului. Printre aceștia se află Alexandru Popa (PNL), Robert Sighiartău (PNL), Victor Ponta (PSD) și actuala ministră de Externe, Oana Țoiu (USR). Cu toții știm că chiulangii merită răsplătiți cu funcții cât mai înalte. Orice dramă cu adolescenți din anii ’90 ne spune că atunci când un elev cauzează probleme, soluția e să îi dai mai multe responsabilități.
Un deputat câștigă lunar, în medie, 10.951 de lei net. Asta înseamnă că pentru fiecare zi în care au preferat să doarmă sau să se plimbe prin mall, au scos din buzunar maxim 500 de lei. Practic, echivalentul unui bacșiș lăsat de un parlamentar generos, după ce a servit o cafea la biroul de acasă.
Pentru perioada martie-mai, sancțiunile se află încă în curs de aplicare. Însă amenzile vin în ritmul birocratic românesc, mai lent ca trenul de Iași în perioada de caniculă. Totuși, Camera Deputaților a dat asigurări că toți cei cu absențe nemotivate vor fi penalizați. Doar că, cel mai probabil, nici cei însărcinați cu scrierea amenzilor nu prea dau pe la muncă.
Și, în timp ce unii dintre ei se laudă cu programele încărcate și cu sacrificiile făcute pentru țară, poporul se întreabă dacă „munca” de acasă (sau de oriunde altundeva, mai puțin Parlament) le include și sesiunile de binge-watching pe Netflix, unde, știm cu toții, productivitatea atinge cote maxime.