Cel mai bogat rom din lume, pe cale să devină primul miliardar rom, se mută în Monaco

Publicat: 18 mai 2024, 12:22, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Cel mai bogat rom din lume, pe cale să devină primul miliardar rom, se mută în Monaco

Alfie Best, antreprenorul de succes care a fondat titanul parcurilor de rulote Wyldecrest Parks, este pe cale să devină primul miliardar rom din lume, după ce averea sa a crescut cu 202 milioane de lire sterline, ajungând la o valoare totală de 947 milioane de lire sterline, conform Sunday Times Rich List. Recent, Best a luat decizia surprinzătoare de a părăsi Marea Britanie pentru a se stabili în Monaco, devenind exilat fiscal.

Născut într-o rulotă în Lutterworth, Leicestershire, într-o familie săracă de romi romanici, Alfie Best a abandonat școala la 12 ani și a început prima sa afacere la doar 14 ani, cumpărând și vânzând mașini și camionete. La 20 de ani, după ce afacerea sa cu mașini a fost pe punctul de a se prăbuși, Best s-a angajat într-un magazin de telefoane, câștigând 70 de lire sterline pe săptămână. În doar trei săptămâni, și-a deschis propriul magazin de telefoane mobile, iar 18 luni mai târziu, cu ajutorul unui împrumut bancar, deținea 13 magazine în Londra, pe care ulterior le-a vândut pentru a investi în imobiliare.

În 2001, a achiziționat primul său parc de rulote, Lakeview Residential Park din Romford, Essex, extinzându-se ulterior în diverse industrii, inclusiv ospitalitate, agrement, evenimente, comerț și finanțe. Best este, de asemenea, proprietarul clubului de fotbal non-ligă East Thurrock United, pe care l-a achiziționat pentru a-l salva de la faliment în timpul pandemiei de COVID-19.

În aprilie 2024, Alfie Best a decis să se mute în Monaco, criticând sistemul fiscal britanic pe care îl consideră opresiv pentru oamenii de afaceri de succes. „M-am gândit că Rishi Sunak ar fi ca un al doilea Iisus pentru țara noastră – încurajând creatorii de bogăție. Era cineva care înțelegea afacerile și era căsătorit într-o familie bogată. Cât de mult m-am înșelat!”, a declarat el. Best a închiriat un apartament cu două dormitoare în Monaco, cu vedere la celebrul circuit de Formula 1, până când va obține rezidența în această „zonă de joacă” a milionarilor, unde rezidenții nu plătesc impozite.

„Marea Britanie trebuie să se trezească – pierdem creatorii de bogăție. Sistemul nostru fiscal și reglementările de afaceri sterilizează puținii oameni puternici care construiesc economii. Avem nevoie ca acești oameni să înceapă afaceri și să creeze locuri de muncă. Brexitul a fost o oportunitate de aur pentru a crea un mediu pro-antreprenoriat în creștere rapidă. Această șansă a fost complet irosită”, a adăugat el.

Înainte de a se muta în Monaco, Alfie Best a vândut opt supermașini în valoare de milioane de euro și elicopterul său Airbus ACH130, evaluat la 4,5 milioane de lire sterline, demonstrând încă o dată abilitatea sa remarcabilă de a face afaceri profitabile.