Cel mai mare operator aerian al unei țări europene a luat ca „țintă” piața românească. Și nu este singurul

Publicat: 17 iul. 2025, 19:44, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Cel mai mare operator aerian al unei țări europene a luat ca „țintă” piața românească. Și nu este singurul
Smartwings

Smartwings, liderul aviatic din Republica Cehă, intră oficial în România, inaugurând curse directe între București și Praga. Decizia marchează o extindere strategică a companiei pe piețele din Europa Centrală și de Est, vizând în special destinațiile de agrement preferate de turiștii români.

Compania Smartwings a confirmat că noile zboruri vor fi operate de la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București către hub-ul principal al operatorului, Aeroportul Václav Havel din Praga. Aceasta este prima rută directă sub marca Smartwings în România, după ce operatorul și-a consolidat poziția în alte țări vecine, precum Ungaria, Polonia și Slovacia.

Cine este Smartwings: de la charter-uri locale, la o rețea internațională

Fondată în 1997 sub denumirea Travel Service, compania și-a început activitatea cu zboruri charter dedicate agențiilor de turism. Primul avion din flotă a fost un Tupolev Tu-154M, iar în anii următori a început modernizarea cu aeronave Boeing, inclusiv modelul 737-400.

În 2004, compania a lansat marca sa low-cost Smartwings, specializată în zboruri comerciale regulate. Până în 2014, grupul transportase deja 4,3 milioane de pasageri, din care 1,2 milioane pe curse operate sub brandul Smartwings.

Compania a avut un traseu complex al acționariatului. Inițial, Travel Service a atras investiții de la Icelandair, iar ulterior a fost parțial preluată de CEFC China Energy. În februarie 2024, grupul ceh Prague City Air a devenit noul acționar majoritar, deținând și Czech Airlines. În toamna aceluiași an, Smartwings a absorbit toate operațiunile de zbor ale Czech Airlines, transformându-se în principalul transportator aerian ceh.

Flotă modernă și rețea extinsă de destinații

În prezent, Smartwings operează zboruri către peste 40 de destinații din 25 de țări. Principalele rute acoperă Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, iar zborurile sunt lansate în special din Praga, dar și din orașele Brno și Ostrava.

Flota companiei include aeronave Boeing 737-800 și 737 MAX 8. În 2021, Smartwings a fost prima companie aeriană europeană care a reluat zborurile cu Boeing 737 MAX după interdicția globală de operare cauzată de incidentele de siguranță. În plus, compania oferă și servicii de închiriere de aeronave, cu și fără echipaj, către alți operatori internaționali.

Ce înseamnă venirea Smartwings pentru pasagerii români

Intrarea Smartwings pe piața românească vine într-un context în care concurența în segmentul low-cost și leisure este în creștere. Zborurile directe către Praga sunt o premieră pentru operatorul ceh în România și pot deveni o alternativă atractivă atât pentru turiști, cât și pentru pasagerii business.

Prezența companiei în România ar putea fi extinsă și pe alte rute în funcție de cerere. Dat fiind modelul de business orientat spre destinații turistice, este posibil ca pe viitor să apară curse și spre alte orașe europene cu legături turistice importante.

Perspective financiare și stabilitate operațională

Conform datelor oficiale, în perioada 2012–2018, veniturile operaționale ale Smartwings au crescut constant, ajungând la aproape 30 miliarde CZK (aprox. 1,2 miliarde euro) în 2018. Cu toate că a avut un minus operațional în 2017, compania a revenit pe profit în anii următori.

Restructurarea Czech Airlines și consolidarea operațiunilor sub umbrela Smartwings au adus un plus de eficiență, iar rezultatele arată o adaptare rapidă la condițiile post-pandemie. În plus, compania beneficiază de sprijinul statului ceh prin structura acționarială actuală.

Etihad deschide ruta directă Abu Dhabi – București:

Începând din martie 2026, românii vor avea zbor direct către Emiratele Arabe Unite, operat de una dintre cele mai prestigioase companii aeriene din lume – Etihad Airways. Etihad Airways, transportatorul național al Emiratelor Arabe Unite, a anunțat deja oficial lansarea unei noi rute aeriene directe între Abu Dhabi și București.

Primul zbor este programat pentru 16 martie 2026, iar frecvența va fi de patru ori pe săptămână. Această mutare marchează o premieră majoră pentru piața aviatică din România și promite să deschidă noi perspective turistice și comerciale pentru țară.

Zboruri directe către Orientul Mijlociu și dincolo de el

Noua legătură aeriană va fi asigurată de aeronave Airbus A321, configurate în două clase – business și economică. Durata zborului dintre București și Abu Dhabi este estimată la aproximativ 4 ore și 50 de minute.

Avioanele vor dispune de 8 locuri la clasa business și 188 la clasa economică, oferind astfel o combinație optimă pentru pasagerii de business și turiștii obișnuiți. Etihad își propune să atragă pasageri din Europa de Est spre hub-ul său principal din Emirate, facilitând conexiuni rapide către destinații populare din Asia, Africa și Australia.

Alternativă la companiile deja consacrate pe segmentul long-haul

Prin această nouă rută, Etihad intră în competiție directă cu jucători precum Turkish Airlines, Qatar Airways sau Fly Dubai, care domină deja piața românească în ceea ce privește conexiunile internaționale dincolo de Orientul Mijlociu.

Conform anunțului oficial, decizia vine chiar în contextul în care Wizz Air a informat recent că își suspendă zborurile din Abu Dhabi. Această coincidență transformă lansarea Etihad într-o oportunitate strategică, într-un moment în care cererea de zboruri pe distanțe lungi din România este în creștere.

Bucureștiul, pe lista scurtă a expansiunii globale Etihad

Bucureștiul face parte dintr-o listă selectă de șapte noi destinații internaționale ale Etihad pentru începutul anului 2026. Pe listă mai figurează Almaty (Kazahstan), Baku (Azerbaidjan), Tbilisi (Georgia), Tașkent (Uzbekistan), Erevan (Armenia) și Medina (Arabia Saudită).

Această extindere este parte a strategiei de dezvoltare a rețelei globale a companiei Etihad, care vizează conectarea piețelor emergente din Europa de Est și Asia Centrală la rețeaua internațională operată prin hub-ul din Abu Dhabi.