Cel mai periculos moment pentru securitatea Europei, de la încheierea Războiului Rece

Europa trece prin ”cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, chiar dacă o ”soluţie diplomatică” cu Rusia rămâne ”posibilă”. Declarația aparține şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Întrebat, la Washington, despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, responsabilul european a dat asigurări că ‘‘împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare. ”Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece’‘, a spus el. ”Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări’‘ fără ca aceasta să ‘‘reprezinte o ameninţare puternică”, a apreciat Borrell.

Nu sunt acolo să bea ceai

140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a remarcat Josep Borrell. La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice ”alarmism” în avertismentele Washingtonului. ‘‘Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE. Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz.

Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi’‘, a insistat şeful diplomaţiei americane. ”Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”, a conchis Josep Borrell. ”Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...