Cele două mari investiții pe care le vor face japonezii în România

Publicat: 07 mart. 2023, 17:17, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Cele două mari investiții pe care le vor face japonezii în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat implicarea japonezilor în două mari proiecte care se derulează în România.

Japonezii se vor implica în două mari proiecte inovatoare ce se vor dezvolta în România, unul în zona energetică, iar cel de-al doilea în cea nucleară. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Japonia.

”Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare.

Vorbim despre construcția reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, și, respectiv, proiecte precum producția de hidrogen verde și în domeniul energiei eoliene.

 De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării științifice pentru crearea în România a unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele”, a spus Iohannis.

Primul reactor nuclear mic va fi amplasat pe terenul proprietarului Netcity

Primul reactor nuclear mic NuScale va fi amplasat la fosta termocentrală Doicești, pe terenul deținut de compania Nova Power & Gas, parte a grupului E-INFRA, cel care a dezvoltat și administrează infrastructura subterană de fibră optică şi conducte pentru telecomunicaţii din Capitală, Netcity. Anul trecut, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România la Doicești, județul Dâmbovița.

Grupul E-INFRA este format din Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One şi Netcity Telecom. La finele lui 2021 trecut a cedat jumătate din acțiunile Netcity Telecom societății Meridiam. Grupul, înființat la Cluj-Napoca, este deținut de frații Teofil și Simion Mureșan precum și de Marian Pantazescu.

În urma Memorandumului de Înțelegere („MOU”), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul din Doicești, județul Dâmbovița, locația selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™.

Ce reprezintă tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

Centru pentru optică de mare putere la Măgurele

Statul român va dezvolta pe amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH) un centru pentru optică de mare putere, proiect ce va fi finanțat din fonduri guvernamentale asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Unul dintre potențialii colaboratori din acest proiect, Okamoto Optics, este unul dintre cei mai prestigioși producători și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

ELI-NP este centru de cercetare ce trebuia să fie unul din pilonii ELI, centrul european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație. Practic, la Măgurele urma să se construiască un laser de mare putere și un fascicul de radiație γ foarte intens. Numai că în luna mai 2021, Uniunea Europeană a sărit România de pe lista statelor care ar trebui să participe la cel mai mare proiect de cercetare comunitar. ”„Neseriozitate, micile aranjamente de la încredințarea contractelor sunt printre cauzele care au dus la întârzierile tipic românești în a finaliza investiția la timp”, a explicat un profesor de la Institutul ”Horia Hulubei”, citat de Cotidianul.

Pentru noul proiect de la Măgurele, se dorește colaborarea cu centre universitare și companii care dețin cunoștințele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică. Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka – Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere – Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.