Unde merg cele mai mari sume la rectificarea bugetară: Sănătate, Dezvoltare, Educație și Finanțe

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, vor primi cele mai mari sume la rectificarea bugetară, conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Astfel, pentru Ministerul Sănătăţii se propune o suplimentare a creditelor bugetare cu 3,721 miliarde lei, din care 1,91 miliarde lei pentru achiziţia de vaccinuri anti COVID-19 (500 milioane lei), implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID-19 (50 milioane lei), medicamente, derularea programelor naţionale de sănătate, cheltuieli de personal şi 1,811 miliarde lei transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

La Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale, este prevăzută o creştere cu 3 miliarde lei, dintre care 15 milioane lei subvenţii, 800 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 600 milioane lei Contribuţia României la bugetul UE, 600 milioane lei transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat şi un miliard de lei pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Dezvoltării, unul dintre favorizați

În cazul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei se propune o majorare a creditelor bugetare cu 2,244 miliarde lei.

La Ministerul Educaţiei este prevăzut un plus de 964,4 milioane lei, pe total, din care 210 milioane lei de la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor de personal aferente personalului din învăţământul preuniversitar şi a finanţării de bază a învăţământului superior şi 754,4 milioane lei cheltuielile efectuate din venituri proprii pentru investiţii şi realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de instituţiile de învăţământ superior. Instituţiile de învăţământ superior vor avea posibilitatea să utilizeze şi 299 milioane lei din soldurile anilor precedenţi.

O sumă de 760,72 milioane lei este prevăzută suplimentar şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fiind propusă asigurarea sumelor necesare proiectelor cu finanţare din fonduri europene (750 milioane lei).

Ministerul Energiei are în plus 650,59 milioane lei, per sold, pentru asigurarea sumelor necesare pentru reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare utilizate pentru acordarea unei finanţări sub formă de grant Societăţii „Complexul Energetic Oltenia” – S.A.

Economii minore la cheltuielile de personal

„Având în vedere execuţia cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului şi necesarul de finanţare până la finele anului s-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-12 milioane lei) şi bunuri şi servicii (-1,5 milioane lei)”, subliniază Ministerul Finanțelor.

La Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii se propune o suplimentare de 625,7 milioane lei, per sold. Se propun: asigurarea de sume suplimentare pentru subvenţii pentru transportul de călători cu metroul (+83 milioane lei), pentru întreţinerea infrastructurii rutiere (+170 milioane lei), pentru finalizarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2007-2013 (+50 milioane lei), pentru decontarea facilităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (+100 milioane lei), pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului (+229,8 milioane lei), precum şi pentru plata ratelor aferente creditelor externe (+5,2 milioane lei).

La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se propune un plus de 533,8 milioane lei. Totodată, s-au asigurat creditele de angajament necesare demarării procedurilor de achiziţie pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene derulate de către Administraţia Naţională Apele Române (1,36 miliarde lei).

Pe plus sunt și Agricultura, ANSVSA, SRI, AEP, SGG

Bugetul Ministerului Finanţelor va creşte cu 168,8 milioane lei, per sold. Pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se propune un plus de 150 milioane lei.

Proiectul mai prevede suplimentarea creditelor bugetare la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv un plus de 134,1 milioane lei, per sold, la Serviciul Român de Informaţii – plus 116,9 milioane lei, Autoritatea Electorală Permanentă – plus 101,75 milioane lei, Secretariatul General al Guvernului – plus 89,9 milioane lei per sold, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – plus 40,65 milioane lei, per sold, Ministerul Tineretului şi Sportului – plus 23,2 milioane lei, Academia Română – plus 22,6 milioane lei, per sold, Serviciul de Informaţii Externe – plus 17,25 milioane lei, Ministerul Justiţiei – plus 13,1 milioane lei, Ministerul Culturii – plus 12,3 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – plus 41,2 milioane lei.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este autorizat să repartizeze sumele reţinute în proporţie de 10%, iar creditele de angajament aprobate acestuia se majorează cu 30 milioane lei pentru demararea unor lucrări de natura investiţiilor la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare din coordonare.

Cu minus la Ministerul Muncii

Pe de altă parte, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va avea un minus de 2,781 miliarde lei per sold, fiind propusă diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,319 miliarde lei, în principal ca urmare a creşterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii şi majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor pentru şomaj cu suma de 547,1 milioane lei.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2021 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se majorează cu suma de 1,633 miliarde lei.

Prin proiectul de act normativ se reglementează şi posibilitatea efectuării de redistribuiri de credite în cadrul anumitor naturi de cheltuieli în vederea bunei desfăşurări a activităţii ordonatorilor principali de credite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...