Cele trei condiții puse de Austria pentru a accepta România în Air Schengen

Austria a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. Frontierele terestre constituie un subiect separat.

Ministerul austriac de Interne a transmis deja cele trei condiții de care depinde acceptarea României în spațiul Schengen. În primul rând, este vorba de „consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată”, potrivit presei de la Viena. De asemenea, trebuie crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române, arată digi24.ro.

O altă condiție a austriecilor se referă la existența unor controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

„Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria”, aceasta este cea de-a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.r.), mai cer oficialii de la Viena.

Anunțul oficial ar urma să vină săptămâna viitoare, atunci când ministrul austriac Gerhard Karner va participa la un summit în Slovenia, unde va fi prezent și omologul său român, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seara o schimbare importantă de poziție a Austriei, care „şi-a flexibilizat poziţia” cu privire la spaţiul Schengen, fiind de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. 

„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole