Celebra „Cristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro a împlinit 90 de ani. Momentele dificile ale statuii (VIDEO)

Faimoasa statuie „Cristos Mântuitorul” („Cristo Redentor”) din Rio de Janeiro a împlinit 90 de ani de la inaugurare, ocazie cu care a fost organizată o ceremonie religioasă şi au fost lansate un cântec de samba şi un cupaj de Cachaça, băutura tradiţională braziliană, relatează AFP.

Ceremonia religioasă, programată iniţial la baza uriaşei statui care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro, s-a desfăşurat în cele din urmă la Catedrala Metropolitană, în centrul oraşului Rio, din cauza vremii nefavorabile. “Noi carioca (aşa cum sunt cunoscuţi locuitorii din Rio) obişnuim să ne uităm la (statuia lui) Cristos, care este adesea ascuns printre nori, dar ştim că el este acolo”, a declarat arhiepiscopul oraşului, Orani Tempesta, în timpul slujbei la care a participat primarul din Rio, Eduardo Paes.

Încă trecem prin pandemie, însă cu o privire optimistă datorită vaccinării. Norii întunecaţi ai anului trecut se risipesc”, a adăugat prelatul.

Înainte de izbucnirea pandemiei, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, situată în vârful muntelui Corcovado, primea aproape două milioane de vizitatori pe an. Ea a fost închisă între martie şi august 2020, iar în prezent este nevoie de un certificat de vaccinare pentru a o putea vizita. Cu ocazia aniversării a 90 de ani, uriaşul monument construit în stil art-deco a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.

La realizarea statuii a participat și un român

O melodie de samba intitulată “Alma carioca, Cristo redentor”, precum şi un cupaj de cachaça, având pe etichetele sticlelor imaginea faimoasei statui, au fost lansate cu această ocazie. În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei (1822). Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat 10 ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski. Sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în anul 1922: Românul cunoscut în Hexagon ca fiind un mare portreist a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos.

Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, statuia a fost declarată monument istoric, iar în 2007 a fost inclusă în rândul “Celor şapte minuni ale lumii moderne”.

Statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro a avut însă parte și de momente mai dificile de-a lungul existenței sale. Astfel, în februarie 2008 aceasta a fost trăsnită, însă nu a fost afectată semnificativ. Pozele spectaculoase de atunci fac faptul și mai incredibil, însă doar degetele și sprâncenele au avut nevoie de restaurări. Într-adevăr, statuia s-a dovedit a se ridică la nivelul așteptărilor constructorilor.

Un alt eveniment nefericit a fost cel din aprilie 2010, când mai multe inscripții cu graffiti au fost găsite pe capul și brațul drept al monumentului. Primarul orașului, Eduardo Paes a oferit o recompensă de 10.000 de dolari oricui ar oferi informații suficiente pentru a-i prinde pe cei care au vandalizat una dintre cele șapre minuni ale lumii. Tot în 2010 noul sistem de iluminare care a fost special creat pentru statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro a fost folosit pentru a lumina monumentul în galben și verde în semn de susținere a echipei naționale în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole