Celebrul Oliver Stone are un serial despre fostul președinte al Kazahstanului, considerat material de propagandă! (VIDEO)

Celebrul Oliver Stone – cel care, printre altele, a regizat și controversatul film despre asasinarea lui Kennedy – l-a intervievat pe fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. Interviul a fost făcut pentru o nouă serie de filme de opt ore, care a fost criticată și considerată o contribuție la cultul personalității liderului.

Potrivit The Guardian, în filmul Qazaq: History of the Golden Man, Stone folosește aceeași abordare non-conflictuală pentru intervievarea autocraților, care l-a făcut favoritul lui Vladimir Putin, fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici și al altora care încearcă să-și șlefuiască reputația, asociindu-se-se cu celebrul regizor. „Numește-l pe #Nazarbaiev cum vrei – dictator, om puternic, tiran, fondator”, a scris Stone pe Twitter despre filmul său. „Veți afla că este un om modest care explică dispariția imperiului #sovietic și tranziția importantei sale țări la o națiune independentă, inclusiv eliminarea armelor sale nucleare”.

Modest nu este un cuvânt folosit adesea pentru a-l descrie pe Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de trei decenii. A câștigat alegerile în 2015 cu 97,5% din voturi și a adoptat numele elbasy, sau tatăl națiunii, iar capitala, aeroportul, universitatea principală și străzile mari au fost numite după el. Două noi statui ale lui au fost dezvăluite doar în ultima săptămână. Filmul „face, evident, parte din cultul său permanent al personalității”, spune Joanna Lillis, reporter și autoarea cărții Dark Shadows: Inside the Secret World of Kazakhstan. „Poate fi descris doar ca propagandă… aceasta, totuși, este în mod evident îndreptată către un public străin pentru a-și șterge reputația și moștenirea”.

Democrația abia dacă funcționează în SUA

Într-un interviu telefonic, Stone a respins întrebările dacă filmul său va fi folosit ca propagandă și dacă ar fi trebuit să-l preseze mai tare pe Nazarbaiev asupra cultului său al personalității. „Nu am de gând să vin să le prelevesc acestor oameni despre cum să-și conducă țara și cum să conducă o democrație”, a spus Stone, adăugând că îl vede pe Nazarbaiev ca pe un „șef de trib” care gestionează o țară dificilă. „Nu funcționează. Democrația abia dacă funcționează în SUA.”

Filmul urmărește o serie de proiecte documentare cu Stone despre Rusia și Ucraina, care reflectă o viziune asupra lumii puternic pro-Kremlin, inclusiv interviuri cu președintele Vladimir Putin și foști oficiali ucraineni precum Ianukovici și Viktor Medvedciuk, un confident al președintelui rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...