Celulă de criză la Varșovia: Mii de migranți la frontiera dintre Belarus și Polonia

Potrivit guvernului polonez, între 3.000 și 4.000 de migranți sunt masați în prezent în apropierea frontierei cu Belarus, anunță AFP.

Comisia Europeană l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de o abordate ”în stil gangsteresc”, prin facilitarea trecerii migranților spre UE ca represalii față de sancțiunile europene împotriva Belarusului, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat, luni, statele membre ale UE să dea undă verde noilor sancțiuni, scrie AFP.

Exploatare politică

Reacții similare au venit și din SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al dilomației american, Ned Price, care condamnă ferm exploatarea politică și manipularea persoanelor vulnerabile de către regimul belarus.

La rândul său, Germania, a făcut apel, marți, la Uniunea Europeană să facă front comun, asigurând prin vocea ministrului de Interne, Horst Seehofer, că Polonia sau Germania nu pot face față singure acestei situații. Trebuie să ajutăm guvernul polonez să-și securizeze frontiera externă. Acesta trebuie să fie rolul Comisiei europene. Fac apel acum la luarea de măsuri, spunea acesta.

Replici

Pe de altă parte un responsabil cu paza frontierelor belaruse, Anton Byșkovsky, susținea, în replică, faptul că ”toți acești oameni, dintre care femei și copii, nu reprezintă nicio amenințare pentru securitate și nu au nimic agresiv”.

Potrivit agenţiei de presă belaruse Belta, citată de Agerpres, preşedintele rus Vladimir Putin şi cel belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat marţi la telefon despre criza migraţiei de la frontiera belaruso-poloneză şi şi-au exprimat preocuparea faţă de prezenţa trupelor poloneze în zonă.

”Ne pregătim pentru toate scenariile”

Migranții s-au instalat în zona Kuznica și sunt în permanentță păziți de serviciile belaruse, a precizat pe Twitter ministrul polonez al Apărării. El a mai precizat că forțele ministerului de Interne și soldații au reușit să stopeze prima tentativă de trecere în masă a frontierei.

Poliția de frontieră a difuzat video clipuri pe Twitter care arată migranți, în principal din Orientul Mijlociu, cu lopeți și bâte, care încercă să treacă frontiera. Migranții se încălzesc la focuri de-a lungul gardului de sârmă ghimpată.

La Varșovia, o celulă de criză guvernamentală, la care participă primul ministru Mateusz Morawiecki și miniștrii de Interne și al Apărării, s-a reunit în această după-amiază. ”Ne pregătim pentru toate scenariile”, a scris pe Twitter ministrul de Interne, Mariusz Kaminski, transmite AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...