Centrală nucleară din Japonia, lovită de un tsunami generat de cutremur  

Publicat: 10 ian. 2024, 11:41, de Oana Dințică, în Internațional , ? cititori
Centrală nucleară din Japonia, lovită de un tsunami generat de cutremur  

Centrala nucleară din Japonia a fost lovită de un tsunami ce a fost generat de cutremurul din data de 1 ianuarie. Un val de trei metri a lovit centrala nucleară din Japonia din cauza tsunami-ul provocat de cutremur.  

Operatorul centralei a afirmat că, din fericire, nu au existat pagube. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,6 grade și s-a produs în centru Japoniei. Acesta a devastat peninsula Noto unde 200 de oameni au murit și alte câteva zeci de persoane au fost date dispărute. Cutremurul a provocat un tsunami cu valuri de câțiva metri înălțime.  

Centrala este situată în peninsula Noto, în sud și este împrejmuită de un dig de patru metri înălțime ce a fost construit după accidentul de la Fukushima din 2011 atunci când un tsunami a avariat grav centrala și a generat topirea miezurilor a trei reactoare.  

După cutremurul din prima zi a anului, valuri de un metru înălțime au lovit centrala nucleară. Apoi au urmat și alte valuri mai mari.  

„Analizele noastre au indicat că valuri de până la trei metri au ajuns la poalele centralei, care se află pe coastă, dar la 11 metri deasupra nivelului mării, în jurul orei 17:45”, a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.