Centrul ecologic de depozitare a deșeurilor din Giurgiu se va umple peste 20 de ani

Faptul de nu fi în topul județelor performante economic nu înseamnă că nu ai dreptul la depozitarea curată, ecologică, a deșeurilor, cu atât mai mult cu cât sunt parțial finanțate din fonduri nerambursabile: în 2017, Giurgiu a devenit unul din beneficiarii proiectului național „Sistemul de management integrat al deșeurilor”, prin care acestea să fie depozitate „la standarde europene”, respectiv cu costuri minime de mediu și zero de sănătate, pentru cei care locuiesc în apropierea depozitului.

Construcția Depozitului Ecologic era cu atât mai necesară cu cât e singurul din județ, la ora actuală deservindu-i pe toți  cei 289.000 de locuitori ai săi – atât pe cei 88.646 de orășeni, cât și pe cei 200.354 care stau în zone rurale.

Centrul este gestionat de profesioniștii de la Eco Sud (lideri naționali pe acest sector economic, cu 6 centre ecologice de depozitare în portofoliu, inclusiv pentru București) și oferă servicii de sortare, compostare, tratare și eliminare finală a deșeurilor.

Întins pe o suprafață de 16,44 hectare, centrul include o zonă de depozitare de 6 hectare, împărțită în 3 celule, și o zonă de servicii (10,44 hectare), unde se află, printre altele, stațiile de transfer, sortare și compostare. Cu o capacitate de depozitare de 788.884 metri cubi și la o cantitate zilnică de deșeuri depozitată de 100 tone/zi, depozitul are o durată estimată de funcționare de 20 de ani, după care va fi închis.

Vestea bună e că Eco Sud, ca o companie de top ce este, s-a angajat, prin contract, să prevină orice efect negativ asupra mediului, respectiv a apei de suprafață, subterane, a solului, aerului, „inclusiv a efectului de seră”, precum si a oricarui risc pentru sanatatea populatiei, pe întreaga durată de viață a depozitului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...