Cercetători din Cluj și din Bruxelles, în slujba speologiei: S-a descoperit o specie nouă!

Publicat: 07 oct. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Cercetători din Cluj și din Bruxelles, în slujba speologiei: S-a descoperit o specie nouă!

O echipă mixtă de cercetători din Cluj și din Bruxelles a descoperit o specie nouă de mamifer primitiv. Mamiferul are o vârstă de câteva zeci de milioane de ani și a primit numele fostului director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, Constantin Rădulescu.

Descoperirea făcută la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, de profesorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Judeșean din Mureș și Institutul Regal de Ştiinţele naturii din Bruxelles, are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior şi un fragment de mandibulă al altui mamifer din aceeași specie.

Este un mamifer bine definit, care se cheamă Kogaionon radulescui. Vârsta depozitelor din care fosila provine este estimată în jur de 70 de milioane de ani, și ne-am dori ca siturile din Hațeg să fie mai bine protejate de influențele atropice, umane așadar, care se petrec acolo de ceva vreme. Astfel de mamifere ce au trăit în urmă cu multe milioane de ani, dar din specii diferite, au mai fost descrise și în sud-vestul Bazinului Transilvaniei şi Poiana Ruscă”, a spus Vlad Codrea, profesor universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Radio Europa FM.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution, iar specia are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior şi un fragment de mandibulă al altui individ. „Analizele caracterelor morfologice ale acestor vieţuitoare au permis paleontologilor să demonstreze că taxonul semnalat în 2018 drept Litovoi tholocephalos de la Pui, Bazinul Haţeg, nu este altceva decât un sinonim a ceea ce fusese anterior descris cu ani în urmă, din aceeaşi localitate, drept Barbatodon transylvanicus.

Cum genul Litovoi (caracterizat de autorii studiului din 2018 drept un animal „cu creier mic”) fusese dedicat voievodului care stăpânise în Evul Mediu ţinuturile Olteniei de Nord şi Haţegului, putem spune că prin noua contribuţie recent publicată, asistăm la a doua sa «moarte», cea dintre numirile zoologice”, se arată într-un comunicat al cercetătorilor.