Cercetătorii americani au deschis ”poarta” prin care medicamentele ar putea ajunge la creier

Publicat: 21 mart. 2022, 11:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Cercetătorii americani au deschis ”poarta” prin care medicamentele ar putea ajunge la creier

Bariera hemato-encefalică protejează creierul și îl izolează de circulația sanguină generală. Această barieră împiedică intrarea moleculelor toxice în sistemul nervos central, dar și unele remedii care ar putea fi utile în tratamentul bolilor neurologice.

O echipă de cercetători se pare că a găsit o modalitate de a ocoli această barieră pentru a permite pătrunderea medicamentelor direct în creier.

Bariera hemato-encefalică

Creierul este format din miliarde și miliarde de neuroni. Aceste celule vulnerabile și indispensabile unei bune funcționări a organismului beneficiază de o barieră protectoare datorită meningelor și cutiei craniene. Bariera hemato-encefalică reprezintă o frontieră chimică și structurală, care separă creierul de restul organismului: ea are un rol de filtru pentru a evita ca moleculele toxice să penetreze creierul.  

În această logică, bariera hemato-encefalică împiedică însă și trecerea unor medicamente. Aceasta reprezintă o frână în tratamentul bolilor neurologice.

Cercetătorii de la Universitatea din Yale (SUA) au studiat aceste aspecte. Ei au pus la punct un sistem care permite deschiderea barierei hemato-encefalice timp de câteva ore la un moment dat, astfel încât să se poată administra medicamente în creier. Studiul lor a fost publicat în prestigioasa revistă Nature (4 martie a.c.).

Tratamente pentru boli neurologie

Este pentru prima dată când o echipă de cercetători afirmă că este capabilă să permeabilizeze bariera hemato-encefalică temporar pentru a permite tratamentul patologiilor creierului.

Este vorba de un sistem care permite menținerea deschisă a barierei hemato-encefalice tranzitoriu și reversibil – adică atât timp cât este necesar pentru administrarea unui medicament – prin injectare de anticorpi.

Această descoperire ar putea schimba complet modul de gestionare a bolilor sistemului nervos central: maladia Parkinson, scleroza în plăci, maladia Alzheimer sau cancerele creierului.