Cercetătorii au realizat cel mai precis ceas din toate timpurile. Este rezultatul a 20 de ani de muncă

Publicat: 20 iul. 2025, 18:20, de Carmen Ciripoiu, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Cercetătorii au realizat cel mai precis ceas din toate timpurile. Este rezultatul a 20 de ani de muncă

Un ceas construit de o echipă condusă de cercetători de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) a fost estimat a fi cu 41% mai precis decât precedentul deținător al recordului.

Ceasul calculează secundele cu o precizie de 19 zecimale

Prin măsurarea vibrațiilor minuscule ale unui ion de aluminiu capturat și răcit până aproape de zero absolut, ceasul calculează secundele cu o precizie de 19 zecimale. Pe lângă faptul că a doborât recordul de precizie (cunoscut în termeni tehnici ca incertitudine sistematică), ceasul este de 2,6 ori mai stabil decât orice alt ceas de acest tip.

„Este emoționant să lucrezi la cel mai precis ceas din toate timpurile. La NIST avem ocazia să realizăm aceste planuri pe termen lung în domeniul măsurătorilor de precizie, care pot impulsiona fizica și înțelegerea noastră asupra lumii din jur”, a declarat fizicianul Mason Marshall, de la NIST.

Designul ceasului record se bazează pe o cunoaștere aprofundată a fizicii cuantice

Rezultatul a 20 de ani de muncă, designul ceasului record se bazează pe o cunoaștere aprofundată a fizicii cuantice, fiecare mică mișcare din mediul înconjurător putând afecta cu precizie minusculă tic-tacul ceasului.

Acest lucru a fost realizat prin îngroșarea plăcii de diamant care alcătuiește carcasa ceasului și a straturilor de aur ale electrozilor din interior, pentru a stabiliza și mai mult câmpurile electrice care determină tic-tacul ceasului.

Esențială pentru fiabilitatea ceasului este asocierea aluminiului cu un atom de magneziu încărcat, care a făcut ionul de aluminiu mai ușor de controlat cu ajutorul luminii laser. Și a oferit totodată cercetătorilor combinația câștigătoare de precizie și stabilitate.

Acest tip de ceas nu măsoară timpul ca un ceas obișnuit

Laserul a fost pus la dispoziție de un laborator vecin, situat la 3,6 kilometri distanță, renumit pentru precizia și stabilitatea sa. În total, timpul necesar pentru a colecta date suficiente pentru a măsura o secundă, cu o precizie de 19 zecimale, a fost redus de la trei săptămâni la o zi și jumătate.

Aceste ceasuri nu măsoară timpul în același mod ca un ceas obișnuit. În schimb, acționează ca un punct de referință pentru calibrarea altor ceasuri, pentru utilizarea în experimente și pentru explorarea Universului.

Cercetătorii sunt pregătiți să exploreze noi „arhitecturi” de ceasuri

Cercetătorii consideră că vor urma și alte descoperiri și că se poate obține o precizie și mai mare prin aceste ceasuri atomice, îmbunătățind în continuare stabilitatea sistemului și controlul ionilor.

„Cu această platformă, suntem pregătiți să explorăm noi arhitecturi de ceasuri, cum ar fi creșterea numărului de ioni de ceas și chiar împletirea acestora, îmbunătățind și mai mult capacitățile noastre de măsurare”, susține fizicianul Willa Arthur-Dworschack, de la NIST.