Cercetătorul Ștefan Răileanu: Problema incendierii stufului din Deltă trebuie rezolvată legislativ

Practica incendierii vegetaţiei stuficole din Delta Dunării reduce numărul bolilor transmisibile de la insecte la animale şi la oameni, iar problema acestor incendieri trebuie soluţionată legislativ, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şefului Departamentului zoonoze din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu.

În timpul simpozionului internaţional „Delta şi zone umede”, găzduit în această perioadă de Tulcea, cercetătorul Răileanu a prezentat o lucrare în care a analizat efectele epidemiologice ale incendiilor la nivelul animalelor sălbatice şi domestice din rezervaţie.

„Incendiile au o legătură foarte mare cu situaţia epidemiologică şi chiar zoonotică, au legătură cu bolile de la animalele sălbatice şi domestice. Focurile sunt puse special pentru a purifica păşunea, pentru a reduce populaţiile de ţânţari şi transmiterea unor boli prin aceşti vectori, ţânţari, căpuşe, tăuni, care pot provoca epidemii şi chiar pandemii”, a afirmat Ştefan Răileanu.

El a mai spus că datorită practicii de incendiere a vegetaţiei stuficole din Deltă nu mai apar epidemii care duceau la mortalităţi de până la 40% în efectivele de animale.

„Aici trebuie să se întâmple ceva pentru ca acea păşune să fie păzită de boli, fiindcă aici nu se coseşte. Bătrânii practicau această metodă, incendierea, atunci când păsările nu aveau cuib. Ei ştiau unde să dea foc şi înainte trăgeau brazde pentru ca focul să nu treacă anumite limite”, a adăugat Răileanu.

În opinia sa, divergenţele dintre locuitorii Deltei care practică incendierea vegetaţiei stuficole şi reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale care critică această practică se pot soluţiona legislativ.

„Legislaţia administraţiei publice trebuie acordată cu cea de mediu şi cea sanitar-veterinară. Un om care cunoaşte aceste trei dimensiuni poate să facă nişte reguli pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul Deltei. Nu e extrem de greu, trebuie făcute nişte studii amănunţite pe fiecare teritoriu şi date de la proprietarii de animale şi paznicii de vânătoare, iar apoi stabilite regulile şi votate în consiliile locale”, a mai spus cercetătorul Ştefan Răileanu.

În fiecare primăvară, în Delta Dunării mii de hectare de vegetaţie stuficolă sunt incendiate de localnici fără autorizaţie, această practică fiind sancţionată cu amenzi de autorităţi şi criticată de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care susţin că incendierea afectează speciile de păsări şi mamiferele acvatice.

INCDDD Tulcea organizează, în perioada 1-5 iunie, cea de-a 29-a ediţie a simpozionului internaţional „Delte şi zone umede”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...