Certificate false de vaccinare, vândute cu 100 de euro pe Telegram

Pandemia reprezintă ocazia perfectă pentru atacatorii cibernetici să atace și să se îmbogățească. Aceștia încearcă acum să profite de cei care caută certificate false de vaccinare.

Ei cer victimelor cel puțin 100 de euro, dar și toate datele personale ale acestora care pot fi folosite și pentru alte fraude. Evident este faptul că certificatele false nu pot fi folosite deloc.

Un expert în securitate cibernetică a „negociat” cu persoanele care ofereau astfel de servicii și a explicat cum au decurs lucrurile, potrivit iLikeIT.

„M-am înspăimântat cât de ușor e să te adauge cineva pe un grup de Telegram, de aici începe, și să te împingă să-ți cumperi un certificat fals. Prețul m-a surprins, 100-150 de euro, însă ce m-a surprins mai tare, decât partea de a mă adăuga pe un grup, sunt metodele de plată. (…) Mai jos apare „scrie-ne în privat”, pe o adresă de mail, și mai departe e un aspect pe care vreau să-l menționez, e că îți vor cere datele personale. Orice certificat de vaccinare conține datele tale personale, și aici intervine partea mai specială. Orice transmitere de date personale intră sub incidența GDPR, asta o știm.

Dar nu suntem conștienți că orice transmitere poate duce la folosirea acestora într-un scop mai rău, poate fi orice variantă. Trebuie să dăm CNP, adresă, nume complet, toate informațiile astea. Chiar dacă nu ști să folosești una din platforme, Paypal, bitcoin, te ajută să faci asta într-un mod destul de simplu”, a declarat Iulian Harș, specialist în securitate, Kaspersky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole