Certificatul de handicap, mai greu de obținut. Ministrul Muncii anunță reforme dure împotriva fraudelor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/482238491_1167063498120222_4021206881644700197_n.jpg)
Ministrul Muncii, Florin Manole, a declarat că obținerea certificatelor de handicap în grad grav sau accentuat va deveni mai dificilă în cazul unor afecțiuni considerate tratabile sau controlabile prin tratament medicamentos. Măsura face parte dintr-o serie de modificări menite să limiteze fraudele din sistem și să redirecționeze sprijinul către persoanele care au cu adevărat nevoie.
Ministrul Muncii, controale pentru depistarea fraudelor
Florin Manole a explicat că ministerul vizează în mod direct depistarea beneficiarilor care primesc ajutor în mod nelegal, cu sprijinul unor cadre medicale care încalcă legea. Acesta a subliniat că scopul tuturor controalelor este acela de a identifica abuzurile și de a asigura utilizarea corectă a fondurilor publice.
„Ținta noastră, ținta tuturor controalelor, ținta tuturor modificărilor, va fi să depistăm fraudele din sistem, pe cei care beneficiază în mod ilegal de niște beneficii, cu ajutorul nelegal al unor medici care își încalcă rigorile profesiei și legea și care folosesc niște fonduri de care avem nevoie pentru ceilalți, cei care au reale probleme și au insuficient de multe servicii”, a declarat ministrul.
Diagnostic tratabil, sprijin limitat
Ministrul a anunțat că, în cazul unor boli pentru care există tratamente eficiente, gradul grav sau accentuat de handicap nu va mai fi acordat automat. În schimb, pacienții ar putea primi sprijin mai degrabă din partea sistemului de sănătate, nu al celui destinat persoanelor cu dizabilități.
„În primul rând, va fi mai greu să obții un grad grav sau accentuat pentru niște diagnostice pe care medicii le vor considera ca răspunzând la medicamente și ca fiind gestionabile medical. Sigur, sunt situații și sunt persoane cu dizabilități care au un diagnostic care nu se poate și nu se va schimba niciodată pentru că nu poate să răspundă la niciun tratament.
Așa ceva nu se reglează. O să apară în ordin modificările, sunt niște situații despre care medicii ne spun că răspund la tratament și pentru care, sigur că e nevoie de atenție a sistemului public, dar poate a sistemului public de sănătate, nu a sistemului public de dizabilitate. A medicului, nu a asistentului personal”, a explicat Florin Manole.
Ministrul a atras atenția că nu toate persoanele cu dizabilități au aceleași nevoi și că este necesară o abordare diferențiată, în funcție de afecțiune, gradul de autonomie și sprijinul de care fiecare persoană are nevoie.
„Unii poate au nevoie de niște servicii care le-ar fi mai utile, mai necesare, mai greu de găsit și mai importante decât o persoană care, sigur, poate să îi îngrijească, să îi ajute, să le fie utilă, dar care să nu aibă aceeași utilitate. Pentru că nu toți oamenii cu dizabilități au același diagnostic, deci aceeași nevoie, deci nu putem să le livrăm aceeași soluție din partea sistemului”, a declarat ministrul.
Controale în localitățile cu nereguli
Florin Manole a menționat că în unele zone din țară au fost sesizate creșteri bruște și inexplicabile ale numărului de persoane cu dizabilități, toate având diagnostice identice și fiind evaluate de același medic. În aceste cazuri, ministerul va efectua controale punctuale.
Mai mult, oficialul a avertizat că, în cazul în care vor fi descoperite nereguli, atât beneficiarii, cât și medicii care au emis documentele nejustificat vor suporta consecințele legale.
„Vor fi realizate mai multe controale pentru a curăța sistemul de fraudă și pentru a pedepsi pe cei care beneficiază în mod nelegal, cu documente medicale care se vor dovedi, dacă se vor dovedi așa, ca fiind nejustificate, iar medicii aceia, la rândul lor, trebuie să suporte niște consecințe foarte grave, pentru că își încalcă toate rigorile profesiei, dincolo de legislația penală”, a avertizat Florin Manole.