Certificatul verde de Covid s-a prelungit cu încă un an

Certificatul verde care atestă vaccinare împotriva Covid a fost prelungit cu încă un an pentru toate țările membre ale Uniunii Europene.

Parlamentul European a sprijinit prelungirea certificatului digital Covid UE, deschizând astfel calea pentru ca sistemul să fie în vigoare încă un an, informează TheJournal.ie. Votul dă undă verde pentru ca statele membre ale UE să poarte discuții în cadrul Consiliului UE pentru a decide dacă sistemul ar trebui să continue după data actuală de 30 iunie.

În cadrul votului, deputații europeni au votat cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri, pentru a prelungi cu încă 12 luni utilizarea certificatului Covid UE pentru cetățenii UE.

Începând cu luna februarie, dozele de rapel ale unui vaccin Covid-19 sunt necesare pentru ca oamenii să fie considerați „complet vaccinați” pe certificatul digital Covid al UE.

În prezent, dacă o persoană a primit a doua doză de vaccin cu mai mult de nouă luni în urmă, trebuie să fi primit o doză de rapel pentru a fi considerată complet vaccinată în cadrul sistemului EU Digital Covid Cert.

În conformitate cu normele actuale, odată ce o persoană a primit un rapel, certificatul digital Covid UE nu expiră.

Certificatele digitale Covid UE au fost introduse vara trecută pentru a facilita călătoriile în siguranță și fără restricții în UE. Acestea nu mai sunt necesare pentru a călători în Irlanda și în alte câteva țări europene, dar sunt necesare pentru adulți în Portugalia, Italia și Spania.

„Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulaţia în spaţiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi apluicat şi în ţara noastră, că şi cetăţenii tromâni circulă în spaţiul european”, a explica, în februarie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...