Certificatul verde devine obligatoriu în România?

Publicat: 15 sept. 2021, 17:04, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Certificatul verde devine obligatoriu în România?
Florni Citu (INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu)

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că nu mai doreşte să fie închise activităţi economice în momentul în care incidenţa va trece de 3 cazuri la mie. Șeful Guvernului a precizat că utilizarea certificatului verde este una dintre propuneri pentru ca aceste activităţi să rămână deschise.

Florin Cîţu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, când va fi aprobată utilizarea certificatului verde pentru diverse activităţi.

„Nu vreau să mai închidem activităţi economice peste 3 la mie. Ca să rămână deschise aceste activităţi trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum avem se poate verifica şi prin acel cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activităţi să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde. Restaurantele pot rămâne deschise pe baza unui certificat verde, e o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea este că vorbim după aceea de personalul din restaurante trebuie să poarte mască tot timpul, sunt câteva condiţii, dar pornind de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie. Acum avem şi vaccin, avem şi un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, a fost testat sau a trecut prin boală. Este un mod de a menţine economia deschisă, dar în acelaşi timp de a păstra şi anumite reguli”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că săptămâna aceasta vor mai fi discuții instituționale pentru a se ajunge la „cea mai bună formulă”.

„Pot să vă spun care e preferința mea: nu vrem să închidem economia. Cât mai curând trebuie să venim cu o această decizie”, a mai spus Cîțu.

Certificatul verde dovedește vaccinarea anti-coronavirus, efectuarea unui test negativ pentru Covid-19 sau trecerea prin boală. Această variantă a fost invocată de premier în videoconferința cu prefecții în cazul organizării nunților în localitățile în care rata de infectare trece de 3 la mie.