Studiu: Introducerea certificatului verde poate duce la o creştere a cererii de vaccinare

Publicat: 14 dec. 2021, 17:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Studiu: Introducerea certificatului verde poate duce la o creştere a cererii de vaccinare

Introducerea certificatului verde poate „motiva” cetățenii să se vaccineze împotriva Covid-19, arată un studiu publicat de revista The Lancet, potrivit EFE.

Studiul, realizat de Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice al Universităţii Oxford, a examinat datele din şase ţări şi a constatat că introducerea certificatului verde a dus la o accelerare a campanie de imunizare.

Astfel, modelele de studiu au indicat că Franţa, Israel, Italia şi Elveţia, „care aveau un nivel de vaccinare inferior mediei”, au înregistrat o creştere a cererii de vaccinare după intrarea în vigoare a certificatului verde.

În schimb, nu au fost detectate schimbări semnificative în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată.

Gradul existent de acceptare a vaccinurilor, suspiciunile la adresa vaccinării, gradul de încredere în autorităţi şi evoluţia pandemiei au fost cruciale asupra impactului vaccinării”, a subliniat Melinda Mills, autoare a studiului.

Autorii studiului au constatat de asemenea că, după introducerea certificatului verde digital, creşterea numărului de vaccinări a fost semnificativă în categoria de vârstă sub 30 de ani, comparativ cu grupul celor de vârstă mai înaintată.

Când s-a recurs la certificatul verde şi pentru accesul în hoteluri şi în centrele de agrement, această creştere s-a remarcat şi în grupurile de vârstă cuprinse între 20 şi 49 de ani, potrivit studiului.