Ceva complex: A fost descoperită o lume stâncoasă mai mare decât lumea noastră

Publicat: 20 ian. 2021, 09:30, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Ceva complex: A fost descoperită o lume stâncoasă mai mare decât lumea noastră

Este aproape la fel de vechi precum Universul. A fost numit un “super-Pământ“, dar de fapt este ceva destul de complex. În ultimii ani s-a descoperit un număr mare de planete, dar niciodată ceva ca acum. 

Studiul publicat The Astronomical Journal face tuturor cunoştinţă cu ultima descoperire a celor de la NASA: superplaneta TOI-561B. Îi ia o jumătate de zi să orbiteze în jurul soarelui său. Se află la o distanţă de două ori mai mică de acesta în comparaţie cu Terra. Lauren Weiss, autorul studiului, mărturiseşte că este una dintre cele mai vechi planete descoperită până în prezent. 10 miliarde de ani – aproape de aceeaşi vârstă cu Universul.

„TOI-561 b este una dintre cele mai vechi planete stâncoase descoperite până acum. Existența sa arată că Universul a continuat să formeze planete stâncoase tocmai de la începuturile lui din urmă cu 14 miliarde de ani”, a spus Lauren Weiss, astronom la Universitatea din Hawaii.

Concepţia unui artist despre cum ar arăta Calea Lactee

Temperatura suprafeţei planetei este de 1.726 de grade Celsius. Asta înseamnă că este imposibil să susţină forme de viaţă. Ceea ce este şi mai suprinzător este că are o densitate similară cu cea a Pământului.  Lauren Weiss mai spune că acest grafic arată concepţia unui artist despre cum ar arăta Calea Lactee dacă am putea să o vedem de la distanţă. Este prima planetă cu o compoziţie stâncoasă confirmată”.

Deci avem o lume stâncoasă mai mare decât Pământul -lumea noastră. TOI-561 b nu ar fi un loc prea frumos pentru vizitat, potrivit astronomilor, dar  exoplaneta reprezintă încă un indiciu care ne-ar putea ajuta în căutarea noastră necontenită pentru semne de viață în Univers. Rămâne de văzut…

Noua lume a exoplanetelor

De fapt, cu ajutorul telescopului spațial TESS de la NASA au fost identificate cele trei exoplanete, numite TOI-561 b, TOI-561 c și TOI-561 d. De pe urma acestor date și a altor observații ulterioare, astronomii au reușit să stabilească perioadele și dimensiunile orbitale ale celor trei exoplanete.

TOI-561 d, cea mai îndepărtată exoplanetă, este de aproximativ 2,3 ori dimensiunea Pământului, având o perioadă orbitală de 16,3 zile. TOI-561 c este de 2,9 ori mai mare decât planeta noastră, cu o perioadă orbitală de 10,8 zile. De asemenea, TOI-561 b este de 1,45 ori mai mare decât Terra, atingând o perioadă orbitală de puțin peste 10,5 ore.

Oamenii de știință au concluzionat că TOI-561b este de aproximativ trei ori mai mare decât masa Pământului. Totuși, densitatea sa este aproximativ aceeași ca cea a planetei noastre, în jur de cinci grame pe centimetru cub. „Acest aspect este surprinzător pentru ne-am aștepta ca densitatea să fie mai mare, însă este în conformitate cu noțiunea că planeta este extrem de veche”, a spus Stephen Kane, astrofizician la Universitatea din California, Riverside, SUA, potrivit Science Alert.