Cezar Avrămuță, cunoscut ca „Stegarul Dac”, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat: 23 mai 2025, 21:17, de Nitulescu Gabriel, în Justitie , ? cititori
Cezar Avrămuță, cunoscut ca „Stegarul Dac”, arestat preventiv pentru 30 de zile

Cezar Avrămuță, protestatarul cunoscut publicului sub apelativul „Stegarul Dac”, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Măsura a fost pusă în aplicare vineri, 23 mai 2025, după ce Tribunalul București a respins contestația formulată de Cezar Avrămuță (Stegarul Dac) împotriva deciziei anterioare a Judecătoriei Sectorului 4, care dispusese înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv.

Mandat pus în aplicare de Poliția Capitalei

Potrivit unui comunicat transmis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB), ofițerii Serviciului de Investigații Criminale – Central au pus în executare mandatul de arestare preventivă emis pe numele bărbatului în vârstă de 57 de ani. Surse judiciare citate de Agerpres confirmă că este vorba despre Cezar Avrămuță.

„În urma acestei hotărâri, bărbatul a fost transportat în Arestul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru a executa măsura dispusă. Acțiunea face parte din demersurile autorităților de a asigura respectarea măsurilor legale impuse de instanță”, a precizat DGPMB.

În drum spre Tribunalul București, Avrămuță a recurs, și vineri, la un gest care i-a adus notorietatea – s-a urcat într-un copac pentru a protesta în stilul caracteristic. Astfel de acțiuni au devenit semnătura sa în spațiul public, unde a fost deseori surprins urcându-se pe clădiri, macarale sau alte structuri, arborând drapelul României și susținând diferite cauze.

Arest la domiciliu încălcat: și-a tăiat brățara electronică

Evenimentele recente care au dus la înăsprirea măsurii preventive includ un incident petrecut pe 18 mai, când Avrămuță s-ar fi urcat pe o schelă montată pe o clădire din apropierea Pieței Universității. Conform surselor judiciare, anterior acestui gest, el și-ar fi tăiat brățara electronică de supraveghere – fapt care a dus la declanșarea unui dosar penal pentru evadare și distrugere.

În aceeași zi, DGPMB a informat oficial că polițiștii Secției 13 au fost sesizați prin sistemul SIME (Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică) că un bărbat aflat sub măsura arestului la domiciliu ar fi încălcat restricțiile impuse. Ulterior, autoritățile au inițiat demersuri pentru localizarea și reținerea sa.

Avrămuță, vizat de mai multe anchete penale

Potrivit informațiilor disponibile, Cezar Avrămuță este vizat în mai multe dosare penale, în care este cercetat pentru fapte precum tulburarea ordinii și liniștii publice, ultraj și violarea sediului profesional. Manifestările sale au necesitat în repetate rânduri intervenția echipajelor de poliție și a celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), în special atunci când acestea implicau riscuri la înălțime.

De-a lungul ultimilor ani, „Stegarul Dac” a devenit un personaj simbolic al protestelor din România, fiind prezent la numeroase manifestații, unde a afișat pancarte, drapele și mesaje cu caracter naționalist sau anticorupție.

Decizia instanței, un semnal privind fermitatea aplicării măsurilor judiciare

Respingerea contestației formulate de Cezar Avrămuță și aplicarea arestului preventiv subliniază determinarea autorităților de a sancționa încălcarea condițiilor impuse în cadrul măsurilor alternative la detenție. Judecătoria Sectorului 4 a decis inițial înlocuirea arestului la domiciliu în contextul în care protestatarul a încălcat grav condițiile stabilite de instanță.

Decizia Tribunalului București, care confirmă hotărârea primei instanțe, indică o abordare strictă în ceea ce privește supravegherea persoanelor aflate sub măsuri judiciare, dar și o reacție clară la tentativele de eludare a legii, chiar și în cazul unor figuri cunoscute publicului.

Avrămuță este o prezență constantă în spațiul public românesc din ultimul deceniu, participând activ la proteste legate de teme precum corupția, suveranitatea națională sau restricțiile sanitare impuse în timpul pandemiei. De-a lungul timpului, a fost perceput atât ca simbol al rezistenței civice, cât și ca o figură controversată, acțiunile sale fiind interpretate diferit în funcție de contextul politic și social.