Charles al III-lea face luni prima vizită ca rege în parlamentele britanic şi scoţian, iar marţi se va deplasa la Belfast

Regele Charles al III-lea va face luni la Westminster, sediul parlamentului britanic, prima sa vizită în calitate de monarh după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie, iar marţi se va deplasa în Irlanda de Nord ca parte a programului noului suveran în întregul Regat Unit, transmit EFE şi dpa.


Însoţit de regina consoartă Camilla, noul suveran va primi la Westminster condoleanţele pe care i le vor transmite ambele camere ale legislativului, Camera Comunelor (inferioară) şi Camera Lorzilor (superioară), după care se va adresa camerelor reunite ale parlamentului.

Luni seară, noul suveran va face acelaşi lucru în parlamentul scoţian.

Primul eveniment din Londra se va desfăşura la Westminster Hall, cel mai vechi corp de clădire din Palatul Westminster, care a fost folosit în trecut pentru discursuri ceremoniale, aşa cum s-a întâmplat cu prilejul Jubileelor de Platină, Aur şi Diamant ale Reginei Elisabeta a II-a.

După încheierea angajamentelor pe care le are la Londra, Charles al III-lea şi soţia sa vor zbura tot luni în capitala Scoţiei, Edinburgh, se vor deplasa la Palatul Holyroodhouse – sediul parlamentului scoţian, unde a fost depus de duminică seara sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regretatei regine – şi unde monarhul va trece în revistă garda de onoare.

De la Holyroodhouse, la ora 13:35 GMT, cortegiul funerar se va deplasa în procesiune către Catedrala St. Giles, unde este aşteptat să ajungă în jurul orei 13:55 GMT şi unde va avea loc o slujbă religioasă la care vor asista membri ai familiei regale, inclusiv regele şi regina consoartă.

Sicriul va rămâne pentru aproximativ 24 de ore în catedrală, iar populaţia va putea să-i aducă un ultim omagiu Elisabetei a II-a.

Mai târziu, către 16:40 GMT, regele şi regina consoartă vor primi condoleanţe în parlamentul scoţian.

Marţi, rămăşiţele pământeşti ale Elisabetei a II-a vor fi transportate în capitala britanică Londra cu un avion al Forţelor Aeriene Regale (RAF) în perspectiva funeraliilor de stat care vor avea loc la 19 septembrie la Westminster Abbey, lângă parlamentul britanic.

Tot marţi, Regele Charles al III-lea va da curs mai multor angajamente în Irlanda de Nord ca parte a programului de vizite în întregul regat al noului monarh.

Însoţit de regina consoartă, Charles al III-lea va sosi pe aeroportul din Belfast unde va fi întâmpinat de doi oficiali nord-irlandezi de rang înalt. Apoi, cuplul regal va călători la Castelul Hillsborough din comitatul Down. Aici, noul suveran se va întâlni cu reprezentanţi ai partidelor politice din regiune.

Cuplul regal va primi apoi un mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui Adunării de la Stormont (parlamentul nord-irlandez) în numele populaţiei din Irlanda de Nord.

După aceea, cei doi vor participa la o recepţie la castel.

Ulterior, Charles şi Camilla se vor deplasa la Catedrala St. Anne din Belfast unde vor participa la o ”slujbă de reflecţie” asupra vieţii reginei. Vor merge apoi pe jos în Writers’ Square, după care vor pleca din Irlanda de Nord.

Vizita în Ţara Galilor este programată pentru mai târziu în această săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...