ChatGPT începe să pună întrebări. Ce aduce funcția „Studiază împreună”

Publicat: 08 iul. 2025, 17:04, de Anamaria Ionel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
ChatGPT începe să pună întrebări. Ce aduce funcția „Studiază împreună”

OpenAI testează o funcție nouă, numită „Studiază împreună”, care ar putea schimba radical modul în care elevii și studenții interacționează cu inteligența artificială. ChatGPT nu mai oferă doar răspunsuri, ci începe să pună întrebări, provocând utilizatorii să gândească și să învețe activ.

Funcția, observată deja de unii abonați în meniul de instrumente, ar transforma ChatGPT într-un veritabil tutor interactiv – o strategie educațională apropiată de ceea ce dezvoltă și Google prin LearnLM.

Deşi unii utilizatori se întreabă dacă funcția va permite ca mai multe persoane să participe simultan la aceleași sesiuni de studiu, creând grupuri de învățare online, OpenAI nu a oferit detalii oficiale despre această funcție în curs de testare, anunță Techcrunch.

ChatGPT a devenit rapid un instrument foarte folosit în educație

Dezvoltarea vine în contextul în care ChatGPT a devenit rapid un instrument foarte folosit în educație, atât în moduri constructive, cât și problematice. Profesorii îl folosesc pentru planuri de lecție, elevii ca tutor personal, dar unii îl folosesc și pentru a-și scrie lucrările, ceea ce ridică întrebări despre integritatea academică.

Funcția „Studiază împreună” ar putea fi o modalitate prin care OpenAI încearcă să încurajeze utilizarea educațională corectă a ChatGPT, descurajând în același timp folosirea pentru copiat. ChatGPT nu a confirmat când va fi disponibilă pentru toți utilizatorii sau dacă va necesita abonamentul ChatGPT Plus.

Ce pericole sunt

Un studiu făcut de prestigiosul Institut Tehnologic din Massachusetts (MIT) cu dispozitive de cercetare care măsoară activitatea electrică a creierului arată că cei care se folosesc de ChatGPT pentru a scrie eseuri vor avea de suferit la capitolul gândire critică.

Concluzia este că folosirea intensă poate duce la o slăbire a abilităților de gândire critică. În studiul publicat pe arXiv, cercetătorii au cerut unor voluntari să scrie eseuri, în timp ce erau monitorizați prin EEG (dispozitive de cercetare care măsoară activitatea electrică a creierului).

Unii dintre ei au fost rugați să scrie în 20 de minute un eseu cu ajutorul ChatGPT, alții au fost rugați să se folosească de căutări pe Google, în timp ce alt grup s-a folosit doar de creier, fără vreun alt instrument online de ajutor.

Interviurile au arătat că cei care s-au folosit de ChatGPT simțeau un grad mai mic de „proprietate” asupra eseurilor scrise. De asemenea, aceștia aveau dificultăți în a-și aminti sau cita fragmente din eseuri, chiar și la scurt timp după redactare. Pe toate planurile – activitate cerebrală, analiză lingvistică și evaluare a eseului – participanții care s-au bazat pe ChatGPT au obținut rezultate mai slabe decât cei care au scris fără ajutorul unui chatbot AI.