Chesnoiu: „Nu sunt Superman că aveam soarta lui, prefer să-mi construiesc cariera etapizat”

Ministrul Adrian Chesnoiu a fost numit la conducerea Ministerului Agriculturii în urmă cu aproape cinci luni, perioadă în care a încercat să-i aducă la masa dialogului pe toți cei implicați în domeniu și să găsească soluții pentru problemele nerezolvate de predecesorii tăi, după cum chiar el spune. Are și o mulțime de cereri: statul să facă fabrici de ulei, de pâine, moară, de toate.

Recunoaște, însă, că nu se poate face totul dintr-odată, ci pe etape, dacă vrea să lase cu adevărat ceva în urma lui. Trebuie să ieșim din logica asta a mitului Meșterului Manole, vine unu construiește ceva, vine următorul și distruge. “Nu sunt Superman că aveam soarta lui, prefer să-mi construiesc cariera etapizat”, a declarat, joi, Adrian Chesnoiu la o conferință la USAMV București.

Dacă în ultimii ani, în agricultura românească s-a produs oarecum o ruptură între fermierii mari și cei mici, cu sprijinul poiticienilor, ce-i drept, acum Chesnoiu vrea să-i strângă pe toți la aceeași masă.

“Am incercat în ultimele 5 luni de când am preluat mandatul să creez acest punți de legătură cu diferitele sectoare și să încerc în interiorul MADR cu sectoarele de activitate din agricultură să le explic că fermierul mare nu este dușmanul fermierului mic, că fermierul din zootehnie nu este dușmanul celui din vegetal, că industria alimentară este parte componentă a întregului și că toate aceste sectoare sunt complementare și se adresează unui public țintă. Ca să ajungă la publicul țintă produsele agricole, au nevoie de retail și retailul este parte a acestui concept”, a afirmat Chesnoiu.

Iar într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult de criza alimentară și de explozia prețurilor, Chesnoiu recunoaște că se confruntă cu tot felul de solicitări în care i se solicită intervenția statului.

“Eu mă confrunt astăzi ca ministru cu un val de propuneri: statul să facă fabrică de ulei, de pâine, moară, absolut tot. De ce să facă statul? Avem privați. Rolul statului este unul singur: să facă politici publice sustenabile care să deservească sectoarele de activitate.

De aceea trebuie să păstrăm permanent dialogul, să vedem cum facem ca lucrurile care nu merg corect să funcționeze“, a precizat Chesnoiu.

Ministrul trebuie să fie un bun manager

Chesnoiu le-a răspuns și celor care au privit cu reticență numirea lui la Ministerul Agriculturii pe motiv că nu este agronom, de parcă “ministru ar trebui neapărat să fie de profesie din respectiva instituție”.

„Am venit în Ministerul Agriculturii în 2013 și am lucrat pe diferite poziții, până am ajuns ministru al Agriculturii  pe considerentul și eu cred că ministrul trebuie să fie mai mult un manager decât neapărat specialistul de la conducerea unei astfel de instituții. Ce trebuie să aibă un ministru? În primul rând, să aibă oameni specialiști pe diferitele domenii, să stabilească prioritățile, indicatorii de rezultat și cum să facă să îi obțină. Este foarte important să le dăm repere tinerilor pentru dezvoltarea lor viitoare”, a mai precizat Adrian Chesnoiu, care spune că și-a dat demisia din MAI în 2011.

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...
Oana Sivache, inlocuita de la sefia ASSMB de Nicusor Dan

Oana Sivache, înlocuită de la șefia ASSMB. Nicușor Dan: ”Primarul Bucureștiului...

Primarul Nicușor Dan a înlocuit-o din funcție pe Oana Sivache, director ASSMB, vizată de o anchetă DNA! Vezi în rândurile de mai jos ce...