Chesnoiu vrea să condiționeze sprijinul la legume și cartofi de vânzarea producției prin cooperative, din 2023

Publicat: 04 ian. 2022, 16:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Chesnoiu vrea să condiționeze sprijinul la legume și cartofi de vânzarea producției prin cooperative, din 2023

Ministerul Agriculturii a anunțat pentru acest an mai multe programe de susținere a producătorilor interni, pornind de la legume cultivate în spații protejate, usturoi, cartofi și până la struguri de masă. Din 2023, acestea ar putea să fie, însă, condiționate de vânzarea producției prin cooperative sau grupuri de producători, după cum a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ministrul recunoaște că a fost luată în calcul această variantă inclusiv pentru 2022, însă nu s-a putut pune în practică pentru că era prea din scurt. Va fi „operaționalizată”, în schimb, Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, în acest an.

„Legat de „Tomata”, am avut în analiză finanțarea acestui program prin condiționarea comercializării producției prin cooperative, însă, la evaluarea de impact realizată, am ajuns la concluzia că timpul este foarte scurt ca să punem la punct mecanismul necesar pentru anul 2022 de comercializare a producției prin cooperative”, a declarat ministrul Agriculturii la B1Tv.

Cel mai probabil, dacă lucrurile vor merge conform planurilor, măsură va fi pusă în aplicare, începând din 2023.

„Cu siguranță, dacă Dumnezeu ne ține sănătoși, în 2023 comercililzarea producției pe toate formele de sprijin pe care MADR le va acorda vor fi prin intermediul cooperativelor și grupurilor de producători, pentru că anul 2022 este esențial să pregătim agricultura României pentru provocările viitoare. Nu vom mai putea funcționa cu producători mici, împrăștiați în bazine legumicole sau areale diferite, fără să-i aducem împreună să-și pună și să unească capacitatea de producție, astfel încât să poată să fie competitivi pe piață și să răspundă nevoii consumatorului direct”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii. Aloarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 euro, respectiv 3.000 de euro/cultură în Ciclul I/1.000 mp/beneficiar şi 1.000 euro/cultură în Ciclul II/1.000 mp/beneficiar.

De asemenea, cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2022 un sprijin de maximum 3.000 euro/hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Pentru cartofi și strugurii de masă, însă, la acest moment, nu se știe care va fi valoarea sprijinului primit de fermieri.

„Noi trebuie să ne stabilizăm producția, să ne asigurăm că nu va scădea, pe de o parte, iar prin ajutoarele date către fermieri să nu-i forțăm pe aceștia să crească prețurile ca să devină competitivi pe piață. Știm că nu poți să faci o activitate economică dacă nu obții un minim de profit, nu mai vorbim să fii sub costurile de producție. Prin aceste ajutoare de stat avem obiective să stabilizăm, pe de o parte, producția, iar pe de cealaltă să susținem fermierii să fie sustenabili, astfel încât să nu crească prețurile mai mult decât sunt în momentul de față”, a mai precizat ministrul Agriculturii.