Chimioterapia: Mai eficace noaptea decât ziua, în lupta contra metastazelor cerebrale

Publicat: 30 ian. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Chimioterapia: Mai eficace noaptea decât ziua, în lupta contra metastazelor cerebrale
chimioterapie

Un nou studiu realizat în laborator la Universitatea din Virginia sugerează că tratamentele de chimioterapie programate mai curând noaptea decât ziua ar putea ar putea ținti mai precis tumorile, în special celulele tumorale ale creierului.

”Nu suntem primii care arătăm că crono-chimioterapia este benefică, dar suntem primii care arătăm că ea este benefică în tratamentul metastazelor cerebrale”, explică William Walker, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista Frontiers in Oncology.

Dr. Walker și echipa sa au administrat chimioterapie șoarecilor afectați de cancer al sânului cu metastaze cerebrale. Unii au primit tratamentul noaptea și alții, ziua. Cercetătorii au descoperit că chimioterapia nocturnă ucide mai multe celule tumorale cerebrale. De asemenea, contribuie la creșterea ratei de supraviețuire medie cu aproximativ 20%.

Explicația? Bariera hemato-encefalică nu ar fi statică, dar ar fi mai susceptibilă de a lăsa să treacă tratamentul la anumite ore.

În general, persoanele fac chimioterapie în timpul zilei, dar s-a dovedit că bariera hemato-encefalică se ridică noaptea, atunci poate este cel mai bun moment pentru chimio, subliniază dr. Walker, care va trece la aplicarea acestei descoperiri în practica clinică.