China, avertisment pentru liderii G7: Au dispărut zilele în care un grup mic decidea soarta lumii

China i-a avertizat pe liderii G7 că zilele în care un grup mic de țări decidea soarta lumii au dispărut de mult.

Reacția Chinei vine în contextul în care liderii lumii s-au întâlnit la Cornwall. La summit-ul G7 a fost adoptat un plan masiv de investiții pentru țările în curs de dezvoltare. Scopul acestui plan a fost de a contracara o inițiativă similară a Chinei.

Duminică ar urma ca liderii G7 să emită o declarație privind sprijinul financiar pentru țările în curs de dezvoltare.

„Zilele în care deciziile lumii erau dictate de un grup mic de țări au dispărut de mult. Credem că țările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt egale și că afacerile la nivel mondial ar trebui abordate cu consultarea tuturor țărilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Londra, scrie BBC.

Inițiativa liderilor G7 are rolul reducerii influenţei Chinei. Planul va oferi naţiunilor în curs de dezvoltare fonduri pentru infrastructură, conform Reuters.

Reapariţia Chinei ca o putere globală de frunte este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991 care a pus capăt Războiului Rece. Liderii G7 au căutat un răspuns coerent la creşterea influenţei globale a Chinei.

Ce prevede iniţiativa G7 – „Build Back Better World

Se estimează că ţările aflate în curs de dezvoltare au nevoie de 40 trilioane de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale.

Iniţiativa G7 este intitulată B3W (de la „Build Back Better World” – „Să construim la loc o lume mai bună”) şi vine ca o reacţie la creşterea tot mai ridicată a influenţei economice şi militare a Chinei din ultimii 40 de ani. B3W se va adresa ţărilor în curs de dezvoltare din Amerca Latină şi Caraibe, Africa şi zona Indo-Pacifică.

„Asta nu înseamnă că ne luăm de China. Dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele noastre şi felul nostru de a face afaceri”, a declarat pentru Reuters un oficial al administraţiei Biden. 

Iniţiativa B3W îşi propune ca până în 2035 să atragă capital privat care să investească în proiecte de mediu, sănătate, tehnologie digitală şi care promovează egalitatea de gen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...