China investește masiv în cipuri cerebrale pentru persoanele paralizate. Avantajele sunt incredibile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/cipuri-cerebrale-china1.jpg)
Interfețele creier-computer testate în China oferă unele avantaje față de alte dispozitive de vârf din SUA. Un dispozitiv cerebral profund care a permis unui bărbat fără membre să joace jocuri pe computer este unul dintre numeroasele interfețe creier-computer (BCI) testate pe oameni în China.
Sistemele creier-computer, un domeniu prioritar de inovare în China
Sistemul BCI, dezvoltat de compania de tehnologie medicală StairMed din Shanghai, China, este similar cu implanturile testate pe oameni de Neuralink, deținută de Elon Musk. Dispozitivul StairMed are mai puține sonde decât dispozitivul Neuralink, dar este mai mic și mai puțin invaziv.
În comparație cu Statele Unite, China nu are o istorie îndelungată în acest domeniu, iar multe dintre dispozitivele testate acolo sunt versiuni simplificate ale celor dezvoltate de companii americane, spun cercetătorii. Dar „cercetarea BCI în China se dezvoltă foarte rapid”, spune Zhengwu Liu, inginer electric la Universitatea din Hong Kong.
Cercetătorii din China avansează în acest domeniu pe mai multe fronturi, cum ar fi îmbunătățirea algoritmilor utilizați pentru decodarea datelor neuronale și a dispozitivelor de implantare, iar guvernul chinez a identificat sistemele creier-computer ca un domeniu prioritar de inovare, iar agențiile de finanțare investesc sume importante în acest domeniu.
Sunt implicați mulți oameni de știință tineri
„Mulți tineri oameni de știință sunt implicați în această nouă val de BCI” în China și au legături cu industria, spune Yuanning Li, neuroștiințific computațional la Universitatea ShanghaiTech. Cerceătorul susține că țara lui dispune și de infrastructura medicală și de populația necesară pentru a testa și valida tehnologiile: „Progresele realizate aici pot beneficia pacienții și cercetătorii din întreaga lume”, spune el.
Până în prezent, 20 de persoane au primit implantul NEO
Un dispozitiv creier-computer testat pe oameni este un dispozitiv minim invaziv, fără fir, numit NEO, care poate restabili mișcarea mâinii la o persoană cu paralizie folosind o mănușă pneumatică. Opt sonde sunt plasate pe dura mater, membrana exterioară care înconjoară creierul.
Prima persoană care a primit cipul, în octombrie 2023, a reușit să-și întărească și să-și accelereze prinderea, iar acum îl poate folosi pentru a mânca și a bea, a mărturisit Hong Bo, inginer biomedical la Universitatea Tsinghua din Beijing, care conduce studiul împreună cu alți cercetători. Hong spune că, până în prezent, 20 de persoane au primit implantul NEO.
Pacienta cu epilepsie care vorbește limba mandarină
O altă echipă a cercetat puțin mai adânc în creier. În iulie 2024, neurochirurgii din Shanghai au implantat un dispozitiv cu 256 de sonde pe cortexul neural al unei femei cu epilepsie. După două săptămâni de practică, ea a putut utiliza dispozitivul, proiectat de compania BCI NeuroXess din Shanghai, pentru a folosi aplicații de social media și a controla un scaun cu rotile.
În decembrie anul trecut, echipa a implantat chirurgical sonde unei femei cu epilepsie care avea o tumoare într-o parte a creierului care procesează limbajul. Pacienta a folosit dispozitivul pentru a comunica în mandarină la o viteză de 50 de cuvinte pe minut, cu o întârziere de 100 de milisecunde.
„Este prima dată când o tehnologie BCI a fost utilizată pentru a decoda mandarina în timp real. O persoană obișnuită poate vorbi cu o viteză de 150 de cuvinte pe minut, așa că „mai este mult de îmbunătățit”, a mărturisit Tiger Tao, cofondator și șef științific al NeuroXess.