A pierdut Xi Jinping controlul economiei Chinei?

Publicat: 10 feb. 2024, 08:11, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
A pierdut Xi Jinping controlul economiei Chinei?

Pe măsură ce o criză imobiliară trage economia Chinei în deflație, încrederea în piețele controlate de Beijing se scurge.

Investitorii în acțiunile chinezești au avut parte de o călătorie cu multe peripeții în acest an. În timp ce indicele S&P 500 al Americii a atins noi maxime istorice, piețele din China și Hong Kong au pierdut 1,5 trilioane de dolari doar în luna ianuarie. Investitorii de retail s-au adresat rețelelor sociale chinezești pentru a-și exprima frustrarea. Atât de brutală a fost prăbușirea încât pe 6 februarie, președintele Chinei, Xi Jinping, ar fi cerut să fie informat; în ziua următoare, Yi Huiman, șeful autorității de reglementare a piețelor de valori din China, a fost demis. Prețurile au revenit puțin odată ce firmele de stat au început să cumpere acțiuni. În zilele următoare, acestea ar putea să crească și mai mult, scrie The Economist.

Cu toate acestea, uitându-ne mai departe, nu putem să nu observăm imaginea sumbră. Valoarea de piață a acțiunilor din China și Hong Kong a scăzut cu aproape 7 trilioane de dolari de la vârful din 2021 – o scădere de aproximativ 35%, în timp ce valoarea acțiunilor Americii a crescut cu 14%, iar cea a Indiei cu 60%. Declinul semnalează o problemă fundamentală. Investitorii din străinătate și cei de acasă vedeau odată guvernul Chinei ca pe un conducător de încredere al economiei. Acum, această încredere s-a spulberat, cu consecințe grave pentru creșterea Chinei.

Cu mai puțin de un deceniu în urmă, atmosfera din piețele chineze era plină de entuziasm. Investitorii străini erau dornici să profite de potențialul stelei economice în ascensiune a lumii. China se extindea la o rată constantă și impresionantă de peste 6% pe an. Investițiile străine de portofoliu s-au grăbit să intre în China atunci când investitorilor off-shore li s-a oferit acces direct la acțiunile chinezești prin Hong Kong în 2014. Patru ani mai târziu, MSCI, o firmă financiară, a început să includă acțiunile de pe continent în indicii săi globali. Guvernul Chinei, pe de altă parte, spera să-și profesionalizeze piețele pentru a atrage capital și expertiză străină și pentru a construi o clasă de active care să înlocuiască proprietățile. O cohortă de oameni de afaceri și investitori bogați începeau să apară, fiind îndemnați de însuși Xi să trăiască visul chinezesc.

Înțelegerea implicită era că, indiferent de politicile Chinei, oficialii săi puteau fi încrezători că vor conduce economia spre prosperitate. China urma să continue să crească la un ritm invidiat, cetățenii săi să își pună în continuare bogăția și stabilitatea economică mai presus de libertățile politice, iar investitorii străini să obțină randamente atractive. Toată lumea ar fi putut deveni bogată.

Ce s-a întâmplat greșit? Una dintre problemele larg recunoscute este politica nesigură a lui Xi. O campanie regulatoare asupra tehnologiei care a început în 2020 a zdruncinat încrederea investitorilor. Ieșirea din starea de zero-COVID a fost un fiasco. Guvernul a oscilat în legătură cu o criză imobiliară care a epuizat economiile și sentimentele și a tras economia în deflație, cu prețurile căzând în anul până în ianuarie la cea mai rapidă rată de la criza financiară din 2007-2009. În mod just, dorește să evite reînflorirea unei bule. Dar vrea și să evite ajutoarele și să se concentreze pe creșterea în sectoare de „înaltă calitate” pe care crede că le vor ajuta pe China să rivalizeze cu puterea tehnologică, economică și militară a Americii. Profiturile au scăzut și anul trecut chiar și în aceste sectoare. Și Chinei îi lipsește stimulul de care are nevoie.

Mai puțin apreciat este cât de mult investitorii străini au ajuns să nu mai fie îndrăgostiți de China. Aceștia trebuie să se confrunte nu numai cu politici proaste, ci și cu riscul ca relația sa tot mai precară cu America să le pună în pericol investițiile. Au fost vânzători net de acțiuni de pe continent de luni de zile. În timp ce managerii de active aplaudau odată includerea Chinei în indicii globali, acum creează produse care o exclud. În schimb, investitorii își îndreaptă atenția către India, cu populația sa mare, și Japonia, cu tehnologia sa de vârf. Și Hong Kong a avut de suferit. Companiile din continent reprezintă trei sferturi din capitalizarea sa de piață. Pe 22 ianuarie, India a depășit-o scurt pentru a deveni a patra cea mai mare piață de valori din lume.

Cel mai îngrijorător dintre toate este că și investitorii de pe continent își pierd încrederea. După trei decenii de creștere extraordinară, cei bogați din China trăiesc o inversare dureroasă a sorții. Atât investițiile lor imobiliare, cât și cele financiare scad, iar sondajele indică faptul că mulți angajați albi au primit reduceri de salarii anul trecut. Evidențele sugerează că mai mult capital este transferat din China. Cei care nu pot ocoli controalele de capital ale Chinei se îndreaptă către fonduri de piață monetară mai sigure sau fug către fonduri listate pe continent care urmăresc acțiuni străine.

Toate acestea vor lovi creșterea Chinei. Analiza noastră a sondajelor de gospodărie sugerează că un grup mic, dar influent, de oameni deține majoritatea activelor financiare ale Chinei. Circumstanțele lor strânse vor avea efecte secundare, prin reducerea consumului și influențarea deciziilor de investiții. Investitorii blocați pe continent ar putea să nu aibă altă opțiune decât să își investească o parte din banii greu câștigați în acțiuni. Străinii, în schimb, ar putea fi mai greu de convins să se întoarcă. Acest lucru va veni cu un cost pentru China, chiar dacă investitorii străini dețin încă o mică parte din acțiunile sale. De-a lungul anilor, aceștia au furnizat o verificare externă utilă a prețurilor active. Mai mult, intrarea lor pe piață acum un deceniu a fost asociată cu mai multe cheltuieli de capital și investiții în cercetare și dezvoltare de către firmele chineze. Plecarea lor, dimpotrivă, ar putea afecta inovația.

Xi pare să știe că ceva nu merge bine. În plus față de demiterea lui Yi, guvernul a restricționat vânzările scurte, iar managerii de active de stat au primit ordine să cumpere acțiuni. Acest lucru ar putea susține prețurile acțiunilor pentru o vreme. Dar astfel de intervenții trădează doar neîncrederea Chinei în piețe, subliniind de ce investitorii au plecat.

Departe de a gândi necesitatea unor schimbări ample, Xi face lucrurile mai rău. În țară, el reprima criticile la adresa economiei. În același timp, China devine mai suspicioasă față de afacerile străine. Datele financiare devin tot mai greu de obținut pentru investitorii off-shore. În decembrie au fost propuse noi reguli în industria jocurilor de noroc, doar pentru a fi eliminate discret după reacțiile negative ale piețelor. În ianuarie, banca centrală a refuzat să reducă ratele dobânzilor, în ciuda deflației continue, luând piețele prin surprindere. Toate acestea nu fac decât să sperie investitorii.

Adevăratul obstacol în calea schimbării este credința de fier a lui Xi că el și Partidul Comunist trebuie să aibă control total. Recâștigarea încrederii investitorilor necesită o reevaluare a rolului statului în economie. Dar este puțin probabil ca Xi să își slăbească controlul. Investitorii credeau odată că politicile Chinei nu trebuie să interfereze cu abilitatea lor de a face bani. Acum, că știu că nu pot scăpa de politică, vor fi mai prudenți.