Cina perfectă pentru zile caniculare: paste cu legume și pesto, gata în doar câteva minute
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/image-48-e1752392544720.jpeg)
Paste reci cu legume și pesto sunt o alegere perfectă pentru zilele toride de vară. Se prepară rapid, sunt hrănitoare și pot fi păstrate la frigider, fiind ideale pentru mesele de prânz sau picnicuri.
Paste cu legume și pesto – o rețetă perfectă pentru vară
În zilele calde de vară, tot ce ne dorim este răcoare și un duș rece. Tocmai de aceea, pastele reci cu legume și pesto sunt perfecte pentru a te răcori, fără să petreci mult timp în bucătărie.
Tot ce ai nevoie sunt câteva ingrediente simple:
- paste scurte (penne, fusilli, farfalle);
- dovlecei cruzi feliați subțire;
- roșii cherry dulci;
- rucola pentru un plus de prospețime.
După ce fierbi pastele, le scurgi și le lași să se răcească complet. Poți chiar să le clătești cu apă rece, ca să oprești procesul de gătire. Apoi, adaugi legumele crude, fără să le gătești. Se toarnă deasupra un sos pesto bun, clasic cu busuioc și muguri de pin, sau o variantă mai ușoară cu pătrunjel ori rucola.
Vezi și: Tiramisu cu fructe de pădure – desertul răcoritor al verii
Ideală pentru masă, picnic sau birou
Această salată de paste nu doar că e gustoasă și ușor de făcut, dar e și versatilă. Poți s-o iei cu tine la birou sau la un picnic în parc. Rezistă bine la frigider și chiar gustul devine mai intens după câteva ore, când aromele au timp să se îmbine.
De asemenea, această rețetă este și sănătoasă, având ingrediente care aduc numai beneficii.
Pentru un plus de proteine, poți adăuga cuburi de brânză feta, mozzarella sau năut fiert. Dacă vrei o variantă mai sățioasă, presară semințe de floarea-soarelui sau nuci tocate.
Beneficiile consumului de pesto
Sosul pesto nu este doar gustos, ci și surprinzător de sănătos. Preparat clasic din busuioc, ulei de măsline, nuci, usturoi, parmezan și sare, pesto-ul conține o combinație de ingrediente nutritive cu efecte benefice asupra organismului.
Busuiocul, ingredientul principal, este o sursă naturală de antioxidanți, care combat radicalii liberi și pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature și a inflamației. Uleiul de măsline extravirgin, folosit în pesto, este bogat în grăsimi mononesaturate. Acestea pot reduce colesterolul.