Cinci obiceiuri care te vor ajuta să trăiești mai mult

Publicat: 21 mai 2025, 18:49, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
Cinci obiceiuri care te vor ajuta să trăiești mai mult
Sursa foto: freepik / Senior fericit

Cu toții ne dorim o viață cât mai lungă și cât mai sănătoasă, dar uneori ne concentrăm prea mult pe soluții rapide și uităm de lucrurile care contează cu adevărat. În realitate nu e nevoie de rețete complicate, vitamine, sau suplimente-minune pentru a avea o viață mai sănătoasă. De cele mai multe ori, obiceiurile zilnice fac diferența. Iată cinci obiceiuri despre care știința a dovedit că pot contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

  1. Mersul pe jos zilnic reduce riscurile majore pentru sănătate

O plimbare de 30 de minute pe zi poate avea efecte remarcabile asupra organismului. Mersul pe jos ajută la reglarea tensiunii arteriale, reduce riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățește starea de spirit. Conform unui studiu publicat de Harvard Health, mersul în ritm alert timp de cel puțin două ore și jumătate pe săptămână reduce riscul de deces prematur.

  1. Somnul de calitate este la fel de important ca dieta

Cercetările arată că persoanele care dorm între 7 și 8 ore pe noapte au un sistem imunitar mai puternic, o memorie mai bună și un risc scăzut de afecțiuni cronice. Lipsa somnului contribuie la apariția diabetului, a obezității și a depresiei.  Mai mult, oamenii care nu dorm suficiente ore pe noapte au o putere de concentrare mai scăzută și fac mai greu față sarcinilor de zi cu zi.

  1. Dieta bazată pe alimente integrale îți poate prelungi viața

Dietele de tip mediteranean, bogate în ulei de măsline, pește, nuci și verdețuri, sunt asociate cu o speranță de viață mai mare și o incidență mai mică a bolilor degenerative. Ca urmare, medicii recomandă ca dieta zilnică să includă legume, fructe, cereale integrale și grăsimi bune. Cei care vor să ducă o viață sănătoasă trebuie să evite alimentele procesate și produsele de panificație din făină albă.

  1. Relațiile sociale de calitate protejează sănătatea mintală și fizică

Un studiu de referință desfășurat timp de peste 75 de ani de Harvard arată că legăturile sociale strânse sunt mai importante pentru o viață lungă și fericită decât banii sau faima. Orice om trebuie să aibă o rețea de prieteni și familie care să îi ofere sprijin constant. Discuțiile regulate și susținerea emoțională reduc nivelul de stres și pot influența longevitatea.

  1. Găsirea unui scop în viață scade riscul de declin cognitiv

Persoanele care simt că viața lor are sens, fie prin muncă, voluntariat, pasiuni sau credință, trăiesc mai mult și îmbătrânesc mai frumos. Studiile publicate în „Psychological Science” arată că personale care simt că viața lor are un scop mai presus de propria persoană au un risc mai scăzut de deces prematur.

Longevitatea e influențată de obiceiuri

Nu există un secret universal al longevității, dar fiecare facem alegeri zilnice care, în timp, modelează sănătatea fizică și psihică. Cei care trăiesc mult nu au neapărat gene extraordinare, ci obiceiuri constante și o rutină sănătoasă. Studiile confirmă că cei mai mulți dintre ei dorm suficient, fac mișcare, mănâncă echilibrat, au relații strânse cu familia și comunitatea și un sentiment puternic de împlinire sufletească.