Cinci povești de urmărit la French Open 2024

Publicat: 26 mai 2024, 09:51, de Radu Caranfil, în SPORT , ? cititori
Cinci povești de urmărit la French Open 2024

Toate privirile sunt îndreptate spre Rafael Nadal, cel mai mare campion al French Open, care revine – și poate își ia rămas-bun – la acest turneu. Un al 15-lea titlu record în proba de simplu masculin pentru spaniol pare puțin probabil, chiar dacă tragerea la sorți pare deschisă, în timp ce Novak Djokovic încearcă să-și apere titlul. La simplu feminin, situația pare mai predictibilă, cu tripla campioană Iga Swiatek în căutarea continuării dominației sale recente.

Nadal și Murray, pregătiți de un „au revoir”?

Deși nimic nu este sigur în sport, Nadal ridicând Cupa Muschetarilor a devenit aproape o tradiție. Regele zgurii a dominat la Paris, pierzând doar trei din cele 115 meciuri jucate aici.

Spaniolul de 37 de ani a ratat turneul de anul trecut din cauza unei accidentări și, cu posibilitatea retragerii la sfârșitul acestui an, este suficient de pregătit pentru a reveni pentru ceea ce spune că ar putea fi ultima dată.

Nadal a fost întâmpinat ca un erou când s-a antrenat pe Court Philippe Chatrier săptămâna aceasta, mii de fani venind să-l vadă.

Cum se va descurca Nadal când turneul va începe este subiectul multor dezbateri, iar el se confruntă cu o sarcină incredibil de grea încă de la început, împotriva unui pretendent la titlu, Alexander Zverev.

Un alt jucător mult iubit care se pregătește să își ia rămas-bun este Andy Murray.

Ca și Nadal, britanicul de 37 de ani plănuiește să se retragă în acest sezon și a marcat o revenire la Paris, unde a fost finalist în 2016, înainte de a se opri.

Planurile lui Murray au fost aproape zădărnicite când și-a rupt ligamentele gleznei în martie, dar a revenit pe teren săptămâna trecută, după ce a decis să nu se opereze.

Va reveni Djokovic după un sezon turbulent?

Înainte de Australian Open de anul acesta, se credea că Djokovic va continua dominația din 2023 și în noul sezon.

Sârbul de 37 de ani a ajuns în semifinale la Melbourne, dar nu a fost aproape de nivelul său de vârf pe parcursul sezonului.

De la înfrângerea în fața eventualului campion Jannik Sinner, au fost câteva luni tulburi în cariera campionului de 24 de ori Grand Slam.

Antrenorul Goran Ivanisevic și preparatorul fizic Marco Panichi, membri de lungă durată ai echipei lui Djokovic, au părăsit echipa după ieșirea timpurie a numărului unu mondial de la Indian Wells.

Djokovic a ajuns în semifinale la Monte Carlo la începutul sezonului pe zgură, pierzând în fața finalistului de anul trecut de la Roland Garros, Casper Ruud, dar incertitudinea din jurul său a ieșit din nou la iveală la Italian Open.

Djokovic a fost lovit accidental în cap de o sticlă de apă metalică după prima sa victorie și s-a simțit afectat de urmări în înfrângerea șocantă în fața lui Alejandro Tabilo două zile mai târziu.

Medicii din Serbia au declarat ulterior că Djokovic prezenta semne de contuzie și, după o înfrângere în semifinalele de la Geneva, vineri, va fi intrigant de văzut în ce formă se află principalul favorit.

Desigur că sunt îngrijorat. Nu am jucat bine deloc anul acesta”, a spus Djokovic. „Nu mă consider favorit la Roland Garros.”

Djokovic nu este singurul jucător de top care are întrebări legate de forma sa. Nici italianul Sinner, nici spaniolul Carlos Alcaraz nu au jucat recent din cauza accidentărilor.

Dar germanul Zverev a câștigat titlul la Roma, în timp ce finalistul de două ori Ruud este probabil să fie un pretendent. S-a pregătit pentru turneu cu o victorie asupra lui Tomas Machac în finala Openului de la Geneva, sâmbătă.

Poate cineva să o oprească pe Swiatek să câștige pentru a treia oară la rând?

Prima favorită Swiatek a vorbit despre cum Nadal este idolul ei și poloneza de 22 de ani devine rapid la fel de dominantă pe zgură cum a fost el la începutul carierei sale.

Swiatek vizează al patrulea titlu la French Open în cinci ani, având 28 de victorii din 30 de meciuri jucate acolo.

Cele patru titluri ale ei din acest sezon au inclus triumfuri consecutive pe zgura de la Madrid și Roma. Continuând această serie la Paris, ar face-o a doua femeie după Serena Williams în 2013 care câștigă toate cele trei turnee.

Deci, cine ar putea să o oprească?

Campioana Australian Open, Aryna Sabalenka, a ajuns în semifinale anul trecut, dar înfrângerile bielorusei în finalele de la Madrid și Roma arată că nu a stăpânit încă provocarea Swiatek pe suprafața ei favorită.

Americanca Coco Gauff, a treia favorită, încearcă și ea să descifreze jocul lui Swiatek, pierzând semifinala de la Roma pentru a zecea înfrângere în 11 întâlniri.

Danielle Collins, care se retrage curând, produce cel mai bun parcurs din cariera sa și va fi periculoasă – a ajuns în finala Openului de la Strasbourg, sâmbătă, dar a pierdut în fața lui Madison Keys.

Finalista de anul trecut, Karolina Muchova, este în afara competiției din cauza unei accidentări la încheietură.

Boulter conduce provocarea britanică

Succesul britanic la French Open a fost rar, cu un singur campion la simplu – Sue Barker în 1976 – de la începutul erei Open în 1968.

Katie Boulter este cea mai bine clasată jucătoare britanică, pe locul 28 în lume, dar are puțină experiență pe zgură și joacă pentru prima dată în tabloul principal al French Open.

Decizia Emmei Răducanu de a nu încerca să se califice o lasă pe Harriet Dart singura altă britanică în tabloul principal.

La masculin, Murray este însoțit de Cameron Norrie, Jack Draper și Dan Evans.

Având în vedere tragerea lor dificilă, accidentările și forma recentă, oricare dintre cei șase britanici ajungând în a doua săptămână ar fi considerat un rezultat decent.

Cazul Zverev va începe în timpul turneului

Proba de simplu masculin este imprevizibilă. Ar putea fi momentul lui Zverev să câștige titlul de Grand Slam, pe care talentul său l-a promis de mult timp.

Cu toate acestea, performanțele germanului de 27 de ani la Roland Garros se vor desfășura în paralel cu un proces legat de acuzațiile de violență domestică.

În noiembrie, Zverev a primit o sancțiune și a fost amendat după ce a fost acuzat că și-a agresat fizic fosta iubită.

Zverev neagă acuzațiile și a depus o obiecție împotriva ordinului, ceea ce înseamnă că rămâne nevinovat din punct de vedere legal și nu este condamnat până la o hotărâre finală.

Audierile, care încep pe 31 mai, sunt așteptate să fie un proces public de opt zile în fața unui singur judecător. Zverev nu trebuie să apară în persoană.

Întrebat la conferința de presă de dinaintea turneului dacă acest caz i-a afectat pregătirea, Zverev a spus: „Deloc. Am încredere în sistemul german. De aceea pot să joc calm și cred că rezultatele mele au arătat asta.

French Open 2024 promite să fie un turneu plin de emoții și răsturnări de situație, cu mulți jucători de top având ceva de demonstrat și cu posibile rămas-bunuri emoționante de la legendele tenisului.