Cine a fost proinstareța Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă

Proinstareța Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă, care a condus lăcașul între anii 1966-2007, a fost înmormântată, marți. Ea a fost stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în istoria mănăstirii și una dintre cele mai iubite din România. 

Stavrofora Lucia Dumbravă are o poveste de viață incredibilă. Maicile au găsit-o plângând la poarta mănăstirii Pasărea la o vârstă fragedă, plângea, însă, „de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”, după cum le-a spus. Și aici a trăit până la vârsta de 92 de ani.

„În istoria de peste 200 de ani a Mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în această ascultare. Mai mult, aceasta a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la întruniri din țară și străinătate, la Nairobi sau Vancouver unde a vorbit despre specificul monahismului românesc. Era o persoană foarte primitoare, toți găseau poarta mănăstirii deschisă. M-a impresionat modestia ei. Se făcea tuturor toate”, a transmis Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru Trinitas TV.

Stavrofora Lucia Dumbravă s-a născut la Silistra, fiind al treilea din șase copii, iar mama i-a murit când avea doar opt ani.

O viață la Mănăstirea Pasărea

De-a lungul vieții, stareța Mănăstirii Pasărea a avut numeroase realizări, fie că vorbim de cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina sau înființarea, în anul 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea», mai spun marii prelați despre viața și opera Luciei Dumbravă.

”Ne-a transmis să păstrăm rânduiala și tradiția acestei mănăstiri și să o transmitem mai departe celor care vor veni după noi”, a transmis stravofora Mihaela Costache, actuala stareță a Mănăstirii Pasărea, cea care i-a luat locul din 2007.

În timpul stăreției sale mănăstirea Pasărea a fost vizitată de patriarhi din întreaga lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...