Președintele Cehiei a prezentat scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 contra Serbiei

Preşedintele ceh Milos Zeman a prezentat scuze pentru sprijinul acordat bombardamentelor NATO din 1999 asupra Serbiei.

‘Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe”, a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice. În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008.

Ultima din NATO

Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002, a declarat că ţara sa a fost la acea vreme ”ultima” din NATO care a acceptat principiul acestor lovituri aeriene. În prezent în vârstă de 76 de ani, Zeman a adăugat că ţara sa a căutat ”cu disperare” parteneri în interiorul Alianţei Nord-Atlantice pentru a se opune bombardamentelor, însă fără succes.

‘A fost o lipsă de curaj’‘, a spus el. Sârbii îi ”vor fi eterni recunoscători” lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Ca urmare a bombardamentelor din 1999 contra Serbiei, ţările occidentale, în special SUA, se bucură de o popularitate absolută în Kosovo.

O statuie a fostului preşedinte american Bill Clinton a fost construită în capitala kosovară Pristina şi un bulevard îi poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...