Cine a pus mâna în 2023 pe miliardele de la C.N. de Investiții

Compania Națională de Investiții a acordat în acest an finanțări pentru construcții de baze sportive, reabilități de clădiri publice, de clădiri de patrimoniu, pentru reparația unor spitale și mănăstiri. Contractele au fost adjudecate aproape în întregime de companii controlate de români.

Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Attila Cseke de la UDMR, a acordat în acest an foarte multe contracte de zeci și sute de milioane de lei în urma unor licitații la care s-au prezentat în special companii acționariat românesc. Au fost adjudecate contracte chiar și la licitații la care a participat o singură companie sau o singură asociere.

Marii câștigători ai acestor licitații se pot considera Construcții Erbașu, companie controlată de Romeo Constantin Erbașu, Aedificia Carpați, firma lui Petre Badea, ACI Cluj, societate condusă de Ioan Așchilean, Concelex, firma lui Daniel Piturlea, Terra Gaz Construct, deținută de Traian și Alexandru Bunea, Eurocerad International, compania Florinei Costache etc..

Câștigători fără adversari

La unele dintre licitațiile organizate de CNI s-a prezentat o singură companie sau o singură asociere de firme. Este cazul licitației pentru reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiului Național Carol I și Opera Română din Craiova. A participat o asociere condusă de Construcții Erbașu, din care au mai făcut parte Euras și Terra Gaz. Valoarea contractului s-a ridicat la 77 milioane de lei.

Un contract de 50,9 milioane de lei a fost adjudacat de asocierea General Construct, Arhitectura Grafica Design, Cube Structure Enegineering și Loial Impex. Aceasta din urmă, firmă controlată de Gabriel Sorin Iacob, a condus o asociere din care au mai făcut parte Cube Structure Engineering și Polarh Design, la o licitație, fără adversar, pentru “Consolidare, restaurare, reabilitare și dotare Palat Administrativ, județul Suceava”. Valoarea licitației s-a ridicat la 48,2 milioane de lei.

Compania Liviei-Elena Ungureanu, Old & New Construct, s-a înfățișat la licitația pentru reabilitarea și punerea în siguranță a DC147A afectat în urma calamităților din perioada 11-12 iunie 2021, în orașul Horezu. Compania a câștigat un contract de 25,1 milioane de lei.

CNI a organizat o licitație pentru intervenții la Pavilionul “C” din Cazarma 734 București. S-a depus o singură ofertă, a asocierii dintre Tehno Electro Medical Company, controlată de Oana-Mirela Bucur, cu 50%, Romanian Expert Consulting și Terra Gaz Construct.

Construcții Erbașu a câștigat singură un contrat de 59,7 milioane de lei pentru reabilitarea prin consolidare, extindere și reconfigurare interioară a sediului administrativ al Înaltei Curți de Casație și Justiție, str. Batiștei, nr. 25, sector 2, municipiul București”

La cine au mers contractele cu sume uriașe

ACI Cluj a câștigat contractul de 70 milioane de lei pentru proiectare, asistența tehnoă și execuția de lucrări la sala de sport din Turda. Tot ACI Cluj, firma condusă de Ioan Așchilean, va proiecta și construi stadionul municipal din Târgoviște, contract în valoare de 209,6 milioane de lei. ACI Cluj se află într-o asociere cu Dico și Țigănaș birou de proiectare și IMSAT Service Cluj.

Aedificia Carpați, compania lui Petre Badea, primit contractul de 81,6 milioane de lei pentru obiectivul de investiții  ,, Consolidare și restaurare CAZINO CONSTANȚA-(clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitarea platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă)” situat in bd.Elisabeta nr.4, municipiul Constanta, județul Constanta.

Construcții Erbașu a câștigat mai multe licitații. Una e pentru execuţia de lucrări şi prestarea de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții „CONSTRUIRE ȘI DOTARE SEDIU DGPI, strada Răzoare nr.5, sector 6, București” . Valoarea contractului este de 83,5 milioane de lei. Un alt contract consistent, de 78,6 milioane de lei, l-a primit pentru proiectarea, asistența tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Construire camin Studențesc – Universitatea Politehnica din București, Splaiul Independenței nr. 290, sectorul 6, București. Construcții Erbașu a participat în tandem cu Popp & Asociații.

Construcții Erbașu a făcut parte din asocierea condusă de Concelex, a lui Daniel Piturlea, Concelex Engieneering și Cubicon Invest, care a câștigat contractul de 58,6 milioane de le pentru construirea unui corp nou la Spitalului Județean de Urgență Alexandria.

Construcții Erbașu va construi și sala polivalentă din Tulcea, pentru 85 milioane de lei.

Firma lui Romeo Constantin Erbașu a câștigat licitația pentru construirea de centru sportiv de recreere, din Salonta, valoarea investiției fiind de 76 milioane de lei. 124,5 milioane de lei a fost contractul câștigat de companie la licitația pentru extindere și etajarea unui corp de la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, precum și extinderea unui altui corp. Tot Construcții Erbașu a primit și contractul de 31,2 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea DJ102l, Valea Doftanei-Brădet.

MIS Grup, a familiei Farcaș, a câștigat licitația de 84,6 milioane de lei pentru execuție lucrări pentru obiectivul de investiții „Construire bazin de înot multifuncţional – structură, Str. Stadionului nr. 32, 34, 36, municipiul Târgu Secuiesc, judeţul Covasna”. MIS Grup a făcut echipă cu Viaduct, TCI Contractor General.

O asocierea de firme, Stood Project, Conedil lași, controlată de Ramona-Daniela, și Abral Art Product, va reabilita și extinde Așezământul Spitalicesc ”Precista” din Roman, județul Neamț. Valoarea contractului este de 104,5 milioane de lei.

Concelex, firma lui Daniel Piturlea, primește 101,2 milioane de lei pentru construcția unui cămn studențesc pentru Universitatea de Vest din Timișoara. Firma este în asociere cu Concelex Engineering (tot a lui Piturlea) și Concrete & Design Solutions.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...