Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR

Publicat: 27 iun. 2024, 09:52, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
Cine e hoțul de cărți, care vroia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024,  Uniunea Scriitorilor din România (USR) și-a ales ieri un nou președinte, în persoana unui politician extrem de controversat.

Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei în cabinetele Tăriceanu și Ponta, este de ieri noul președinte al Uniunii Scriitorilor din România. El este membru al Filialei București Poezie, dar și un politician extrem de controversat, care a fost scăpat de două ori de arestare numai prin votul parlamentarilor. Totodată, s-a remarcat și prin aranjament financiar uriaș pentru USR, dar și prin declarații aberante și surprinzătoare.

Vosganian, birjarul cărților tipărite

Alegerea lui Varujan Vosganian ca președinte al USR este și o recompensă pentru faptul că acesta a „umflat” bugetul uniunii printr-o șmecherie legislativă regizată în 2015. Atunci, Varujan Vosganian a promovat un proiect de hotărâre, care ulterior a și fost adoptat de Parlament, prin care s-a renunțat la taxa de 2 % pe fiecare carte vândută care intra în conturile USR și s-a impus o sumă fixă de 1 leu pentru toate cărțile editate, indiferent dacă acestea zac în depozite sau vor fi date la topit, pentru că nu le cumpără nimeni.

La aceea vreme, Varujan Vosganian era vicepreședinte USR, adică el a promovat introducerea taxei către USR de 1 leu pentru fiecare carte tipărită, și tot el este unul dintre beneficiarii noului bir impus pe fiecare carte ieșită de la tipografie.

Practic, prin această șmecherie, Varujan Vosganian nu fură cărți pentru a le citi, ca în romanul lui Markus Zusak „Hoțul de cărți“, ci ne fure nouă cărțile pentru a nu mai citi nici noi.

Smiorcăitul Vosganian, scăpat de „complot și subminare a economiei naționale” numai prin votul parlamentarilor

Dar s-a uitat și faptul că Varujan Vosganian este un politician controversat care a fost scăpat de două ori de trimitere în judecată, prin votul parlamentarilor. În 2013, Varujan Vosganian era acuzat de către DIICOT „numai” de complot și subminare a economiei naționale.

La fel și ca și Adriean Videanu, pentru care președintele de atunci, Traian Băsescu, a dat undă verde cererii DIICOT de începere a cercetării  penale. Ulterior, în 2015, președintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea, după extinderea acuzațiilor, dar Varujan Vosganian a fost scăpat din nou prin votul parlamentarilor, chiar dacă acuzațiile ce i s-au adus erau similare cu cele din 2013.

Atunci, în 2015, Varujan Vosganian a ținut, înainte de vot, un discurs lacrimogen, cerându-le senatorilor să jure astăzi în plen, „cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie”, înainte de a vota începerea urmăririi penale împotriva sa.

Vosganian: „Fiecare ou mâncat de la găină din curte văduveşte bugetul de cincizeci de bani !”

Fostul liberal ajuns la ALDE, Varujan Vosganian, a făcut, în 2017, o postare surprinzătoare și aberantă pe contul său de pe Facebook, având un mesaj intitulat „Punguța cu doi bani”, în care a încercat să explice faptul că neimpozitarea produselor țăranilor produce pagube la bugetul de stat.

„Fiecare ou mâncat de la găină din curte „văduveşte” bugetul de cincizeci de bani ! :-).Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ.

Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale.

La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban”, afirma Varujan Vosganian.

Practic, el a ajuns la concluzia că oul din gospădărie contribuie la perpetuarea evaziunii fiscale din România!

Acum, Zaharia Stancu, Tudor Arghezi sau Mihail Sadoveanu se răsucesc în mormânt după ce Varujan Vosganian a ajuns președintele Uniunii Scriitorilor din România, mai ales după ce se milogea de Băsescu să o pună prefect al Capitalei pe Mioara Mantale și, mai ales, că acesta a uitat episodul Bere Bragadiru!