Cine e rușinea Europei

Publicat: 03 oct. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Cine e rușinea Europei

„Nicăieri în Uniunea Europeană, niciodată, de 32 de ani, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Nu există așa ceva. Este rușinea Europei”, a declarat Gabriel Liiceanu, scriitor și filosof, potrivit edupedu.ro.

Despre proiectul „România Educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, Liiceanu a spus că e „o rușine”,acest penibil, ridicol”.

Întrebat cum vede lipsa de reacția a lui Iohannis la scandalul de plagiat al lui Sorin Cîmpeanu, până de curând ministru al Educației, filosoful a răspuns: „Acolo cazul este mult mai grav. A făcut o declarație, în urmă cu nu știu câte luni, care ar putea fi sculptată în piatra președinției lui: „toleranță zero la doctorate, voi crede în permanență că plagiatul este un furt”. Toleranță zero a fost reacție zero. Toleranță zero – reacție zero”.
Cine e rușinea Europei: „Un plagiator semnează demisia altui plagiator”
Gabriel Liiceanu a mai susținut că Iohannis ar trebui să o numească în funcția de consilier prezidențial pentru Educație pe jurnalista Emilia Șercan, cea care a descoperit plagiatele a numeroși politicieni în ultimii ani, inclusiv plagiatul lui Cîmpeanu.

De asemenea, Liiceanu a mai atras atenția că, prin noile Legi ale Educației, Sorin Cîmpeanu încerca să-i albească de acuzația de plagiat nu doar pe alții, ci și pe el însuși.

Cât despre faptul că premierul Nicolae Ciucă a semnat actul de demisie a lui Cîmpeanu, scriitorul a remarcat faptul că e vorba de un „moment comic” – „un plagiator semnează demisia altui plagiator”.