Cine este Andrei Muraru, viitorul ambasador al României în SUA

Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi numit ambasador al României la Washington. Informația a fost confirmată de Andrei Muraru  pentru CaleaEuropeană.ro, în contextul faptului că George Maior a fost rechemat de la șefia misiunii diplomatice din SUA.

Andrei Muraru s-a născut în 1982 și în prezent ocupă funcția de consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. El a absolvit Facultatea de Istorie în 2005 și este licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007), și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, notează Administrația Prezidențială.

A lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Viitorul ambasador al României la Washington a lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, Andrei Muraru a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În perioada iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al lui Klaus Iohannis.

El este lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană) și cercetător științific III la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel”.

A fost decorat de Regele Mihai

Andrei Muraru a fost, totodată, bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana, potrivit  Administrației Prezidențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...