Persona non-grata: Cine este diplomatul român expulzat din Ambasada de la Moscova

Un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat persoana non grata și a fost expulzat din Rusia, potrivit agenției ruse Interfax.

La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă (Cosmin Constantin) Ioniță a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată o notă a ministerului prin care un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat „persona non grata”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

După cum se menționează în document, „această măsură este un răspuns la decizia nemotivată anterior luată de partea română de a declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București”.
Printre altele, Cosmin Constantin Ioniță a urmat studiile de licență în cadrul programului RISE, a continuat cu un masterat în domeniul relațiilor internaționale și a obținut în anul 2015 titlul de doctor cu o teză intitulată ,,Cu sau fără Rusia în Balcani. Competitor sau partener local? 1912-1913”. Din 2018 a fost lector universitar la Facultatea de Istorie, unde a susținut seminarii de istorie modernă și contemporană, de paleografie chirilică.
De asemenea, a lucrat la Consulatul General al României în Sankt Petersburg.

„Țară neprietenoasă”

Reuters amintește că România, la fel ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, a fost desemnată „ţară neprietenoasă” de către Moscova după impunerea de sancţiuni ca represalii la invazia Rusiei în Ucraina.La începutul anului, Rusia şi ţările UE şi-au expulzat reciproc sute de diplomaţi după declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie, aminteşte agenţia de presă britanică.

Reamintim că România e expulzat în urmă cu două săptămâni un diplomat rus, după ce în primăvară expulzase alți zece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...