Cine este Elisabeta Rizea și cum a înfruntat comuniștii (VIDEO)

Elisabeta Rizea a intrat în istoria României drept femeia care a înfruntat comuniștii. Într-o casă din satul Nucșoara, județul Argeș, au locuit soții Elisabeta și Gheorghe Rizea, confidenți și apropiați ai familiei Arnăuțoiu și ai partizanilor anticomuniști care au rezistat în Munții Făgăraș timp de aproape zece ani, între 1949 și 1958.

Prin exemplul ei de rezistență și devotament, Elisabeata Rizea avea să devină un simbol al demnității în fața comuniștilor.

Deși, timp de 12 ani, a fost torturată și schingiuită de Securitate pentru că a susținut cu hrană și informații grupul de partizani din Munții Făgăraș, conduși de locotenentul Toma Arnăuțoiu și colonelul Gheorghe Arsenescu,femeia nu și-a trădat niciodată soțul și apropiații.

Cine este Elisabeta Rizea: De câte ori a fost arestată

A fost arestată în 1950 și a executat șase ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale, timp în care a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. Imediat ce a fost eliberată, a continuat să sprijine partizanii din munți și să le asigure supraviețuirea, trimițându-le hrană și informații, potrivit Europa Fm.

A fost arestată a doua oară în 1958 și a executat încă șase ani de închisoare, până în 1964, când a fost emis decretul prin care aproape toți deținuții politici au fost eliberați.

După Revoluție, datorită celebrului interviu realizat de Lucia Hossu Longin pentru seria Memorialul Durerii, Elisabeta Rizea a devenit una dintre cele mai reprezentative exemple de rezistență împotriva comuniștilor din România.

Cine este Elisabeta Rizea: Proiectul C.E.R

În memoria Elisabetei Rizea (1912 – 2003), strănepotul ei, Bogdan Vârvoreanu, a înființat proiectul C.E.R (Casa Elisabeta Rizea). 

În această casă, Regele Mihai a înnoptat de câteva ori, și când era copil, și acum, după Revoluție când a venit în țară. În această zonă a fost domeniul de vânătoare al regilor, de aceea Regele Mihai a venit de mic, cu familia.

Aici, învățătorul Arnăuțoiu (n.r. tatăl lui Toma Arnăuțoiu) organiza niște șezători unde Regele a participat. Astfel, Regele Mihai a înnopat în casa Elisabetei Rizea”, povestește Constantin Berevoianu, profesor de istorie la școala din Nucșoara.

„Când a luat ființă mișcarea de rezistență împotriva comuniștilor, familia Arnăuțoiu și ceilalți membri din sat au depus aici jurământul că nu vor trăda Regele și Patria”, mai spune profesorul Constantin Berevoianu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...