Cine este Legend Airlines, compania aviatică românească în avionul căreia poliţia franceză a găsit 11 minori neînsoţiţi

Publicat: 23 dec. 2023, 22:30, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine este Legend Airlines, compania aviatică românească în avionul căreia poliţia franceză a găsit 11 minori neînsoţiţi

Avionul reţinut joi de autorităţile franceze pe aeroportul Vatry pentru o anchetă vizând un presupus trafic de persoane este operat de compania românească de charter Legend Airlines SRL.

Aeronava zbura din Dubai şi avea avea destinaţia Nicaragua, dar a aterizat la Vatry pentru o escală tehnică. Numai că, la aterizarea aeronavei, informată fiind de un anonim, poliția franceză a intervenit şi a reţinut avionul la sol, după ce la bordul aeronavei s-au depistat 11 minori neînsoţiţi, printre cei 303 de pasageri indieni.

Imediat a fost declanşată o anchetă judiciară cu privire la condițiile și scopul călătoriei, în vreme ce doi pasageri reținuți pentru audieri erau încă în custodia poliției, sâmbătă.

Surse apropiate Parchetului din Paris au declarat că cei 11 minori neînsoțiți au primit „tutori ad-hoc” din partea autorităților franceze.
Totodată, un avocat care reprezintă Legend Airlines a declarat sâmbătă că echipajul avionului a fost eliberat după interogatoriu.

Cine este Legend Airlines

Conform descrierii de pe portalul companiei aviatice Legend Airlines SRL, aceasta a fost  înființată în 2020, are sediul în Cubic Center din Pipera şi este înregistrată în UE. Datele oficiale de la ONRC arată că Legend Airlines SRL a fost înregistrată în iulie 2020 și este deținută de Gâdea Radu Cristian, iar certificatul de operator aerian a fost obținut în România în septembrie 2021. Sediul social al companiei figurează în satul Petrești, comuna Corbeanca, dar datele de la Autoritatea Aeronautică indică o altă adresă, str. Aurel Vlaicu nr. 37B, din Otopeni. La aceeași adresă se află și RAS Tehnic, companie care oferă servicii de întreținere pentru avioane, iar Gâdea Radu Cristian este angajat al acestei companii, potrivit profilului său Linkedin.

Compania menţionează că dispune de o flotă de aeronave din familia Airbus A340, disponibile în România și pregătite pentru zboruri charter și ACMI. Cu toate acestea, ultimul certificat de operator aerian eliberat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru Legend Airlines datează din 31 octombrie 2022 şi se referă la operarea unei singure aeronave, tip A 340-313, înmatriculată sub numărul YR-LRC.  

Legend Airlines precizează că lucrează pe un model Business to Business şi vinde ore de zbor altor companii aeriene care au nevoie de capacitate suplimentară.