Cine este Maria Branyas Morera, noua decană de vârstă a planetei

Sunt bătrână, foarte bătrână, dar nu sunt proastă, se poate citi în pe pagina Twitter a Mariei Branyas Morerea. Această femeie hispano-americană, în vârstă de 115 ani, deține titlul de decan al umanității încă de o săptămână. Adică după moartea surorii Andre din Franța, la vârsta de 118 ani, care a deținut acest titlu, transmite BFMTV.

Maria Branyas Morerea s-a născut la 4 martie 1907 la San Francisco în California, dar, în 1915, părinții săi au decis să se întoarcă în Spania, precizează Guiness World Records.

Decana de vârstă se află acum în Spania, într-o casă destinată vârstnicilor – Residencia Santa Maria del Tura, din orașul Olot (nord-estul Spaniei).

Când a ajuns în Spania, în 1915, Maria Branyas Morera și-a pierdut tatăl, mort pe vasul cu care călătoreau, din cauza tuberculozei. Inclusiv Maria s-a rănit pe același vas și și-a pierdut auzul la o ureche.

De altfel, Maria Branyas Morera la 115 ani are importante probleme cu auzul.

Primul Război Mondial

Maria Branyas Morera și familia sa sosesc în Europa aflată în Primul Război Mondial și într-o țară, Spania, care va trece prin războiul civil (1936-1939), dictatura lui Franco (1939-1977), dar și Al Doilea Război Mondial.

Ea descrie aceste războaie ca fiind ”foarte nefaste pentru Europa”, în Catalan News, și mai spune că are ”amintiri foarte urâte” din perioada războiului civil din Spania.

În 1931, ea se căsătorește cu medicul Joan Moret. Ea povestește pe Twitter că, în ziua nunții, preotul a fost așteptat ore în șir, până ce un domn a sosit și le-a transmis că preotul nu va mai veni, deoarece a murit.

”În epocă nu era telefon”, subliniază Maria, adăugând că a fost căutată altă persoană care să oficieze căsătoria. Așa că în loc să aibă loc la miezul zilei, căsătoria s-a celebrat până la urmă în seara aceleiași zile. Maria a avut trei copii, 11 nepoți și 13 strănepoți. Soțul său a decedat la vârsta de 72 de ani.

Din 1907 până în prezent, Maria Branyas Morera a trăit schimbări majore în societate, în special apariția internetului. Ea le-a primit cu satisfacție, mai ales rețelele de socializare care i-au permis să rămână mai ușor în legătură cu familia sa. Totuși, Maria Branyas Morera consideră că societatea actuală acordă prea mare importanță banului. Ea spune că oamenii erau mai liniștiți și mai veseli la începutul secolului al XX-lea, mai relatează Guiness World Records.

A mâncat puțin și nu a ținut niciun regim

Evident, Maria Branyas Morera a fost întrebată despre cum a reușit să atingă această vârstă. Și a dezvăluit că întotdeauna a mâncat puțin, dar din toate și niciodată nu a ținut un regim. Ea mai spune că niciodată nu a suferit de o boală gravă, nu a avut nicio intervenție chirurgicală și crede că longevitatea ține de șansă. „Șansa și o bună genetică„.

Fiica sa cea mică, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, a subliniat că sănătatea bună a mamei sale se datorează, după părerea ei, geneticii. ”Nu a fost spitalizată niciodată, nu a avut nicio fractură”, a precizat Rosa Moret, săptămâna trecută la televiziunea locală catalană.

”Viața nu e eternă pentru nimeni”

La acestea, Maria Branyas Morera mai adaugă faptul că în viața ei  a prețuit ordinea, liniștea, legăturile bune cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitatea emoțională și atmosfera pozitivă din jurul ei.

În 2020, Maria Branyas Morera a făcut Covid-19, fiind cea mai vârstnică persoană care a supraviețuit acestei boli.

”Această pandemie a evidențiat că persoanele în vârstă sunt ”uitații” societății noastre”, a declarat ea într-un interviu pentru publicația britanică The Observer.

”Viața nu este eternă pentru nimeni, spunea ea la 1 ianuarie anul acesta. ”La vârsta mea, un nou an este un cadou, o umilă sărbătoare, o nouă aventură, o frumoasă călătorie, un moment de fericirire. Să profităm de viață împreună”, a notat pe Twitter  Maria Branyas Morera.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole