Cine este miliardarul care cumpără energia românească bucată cu bucată

Publicat: 18 apr. 2024, 17:03, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Cine este miliardarul care cumpără energia românească bucată cu bucată

Miliardarul ceh Jiří Šmejc devine tot mai prezent în economia românească, în special în energie, prin diversele achiziții făcute în ultimii ani. Cea mai importantă este preluarea CEZ România. 

Un comunicat al Consiliului Concurenței ar putea fi trecut cu vederea dacă nu căutăm firmele menționate. Documentul afirmă că autoritatea de concurență a autorizat tranzacția prin care Emma Lambda Limited din Cipru intenționează să preia Stratum Energy România LLC din SUA, împreună cu Stratum Energy Romania LLC Wilmington, Sucursala București și subsidiarele acesteia, respectiv Stratum Construct RO S.R.L. din România și Stratum Production Romania, LLC din SUA.

Emma Lambda este parte a Grupului Emma, activ în sectorul energetic, sectorul jocurilor de noroc, sectorul serviciilor medicale, sectorul farmaceutic, servicii comerciale digitale etc, în state precum Cipru, Republica Cehă, Republica Moldova, Serbia sau Ungaria.

În România, Grupul Emma, controlează o serie de companii ce desfășoară activități de furnizare și distribuție de gaze naturale, producție, furnizare și distribuție de energie electrică și producție de energie de surse regenerabile (eolian și solar).  Prin achiziția Stratum, intră și pe zona de producție gaze.

Stratum Energy România LLC este un producător de gaze naturale ce operează perimetrul de gaze și țiței din Poduri, delimitat de concesiunea Moinești EV-1, în județul Bacău.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Cine e în spatele Emma?

Miliardarul ceh Jiří Šmejc. Prin firmele sale, în special Premier Energy, omul de afaceri a acapart tot mai multe hălci din energia autohtonă. Cea mai importantă achiziție este cea a CEZ România, de la australienii de la Macquarie. Premier Energy a devenit astfel distribuitor de energie precum și furnizor de curent și gaze, cu 1,4 milioane de clienți în România. Iar CEZ România (brand adus în țară de cehii de la CEZ care au cumpărat în anii 2000 Electrica Oltenia) se va schimba în Premier Energy.

Investiții în regenerabile

Din 2020, Premier Energy a intrat pe piața regenerabilelor și prin achiziții succesive și prin construcții de parcuri de la zero a ajuns 250 MW la finele anului trecut.

Zilele trecute, grupul Premier Energy PLC a anunțat că a achiziţionat prin Alive Wind Power One trei centrale eoliene şi patru locaţii suplimentare cu componente deja executate, toate situate pe raza Drânceni (judeţul Vaslui). În cursul acestei luni, Premier Energy a finalizat procedura de achiziţie a proiectelor amintite, care însumează o putere instalată totală de 18 MW. Cele patru locaţii suplimentare vor însuma, la momentul finalizării, o putere instalată totală de până la 8 MW, conform sursei.

Alive Wind Power One, controlată integral de Premier energy PLC, este societatea de proiect, înfiinţată pentru această achiziţie şi pentru a opera respectivele proiectele. Activele achiziţionate sunt prezente în domeniul producerii şi comercializării energiei electrice şi al comercializării certificatelor verzi şi sunt deţinute de Self Concept SRL, informează compania.

La finalul anului trecut, Alive Capital, listat la Bursa de Valori București și deținut 51% de Premier Energy, finaliza preluarea dezvoltatorului Da Vinci New Project SRL, parte a grupului Da Vinci.

La acest moment, Da Vinci New Project are în derulare dezvoltarea unei unități de producție de energie regenerabilă, care va fi amplasată pe o suprafață de teren de aproape 25 de hectare din localitatea Nanov (Teleorman). De asemenea grupul, prin intemediul Alive, este acționar minoritar (40%) într-un alt proiect fotovoltaic de 40 MW, ce se află tot în stadiu de proiect, cu termen de finalizare 2024.

Tot recent, spre final de 2023, Alive a preluat și un parc fotovoltaic de 7 MW, funcțional din 2013, respectiv un parc eolian operațional de 18 MW în județul Iași.

Investițiile verzi ale Premier Energy România au ajuns la peste 50 de milioane de euro în 2022/2023, după nu mai puțin de opt achiziții și fuziuni.

Compania a început construcția unui parc eolian verde la Războieni, Tulcea (16 turbine și o capacitate instalată operațională de 99 MW), o investiție ce va depăși 120 de milioane de euro la noile costuri globale. La momentul finalizării, parcul va figura în topul primelor cinci proiecte de producție de energie regenerabilă din România.

De asemenea, Premier Energy a cumparat recent parcul eolian de la Nalbant (Tulcea), deținut până la momentul tranzacției de Enex SRL. Achiziția integrală a parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), în valoare de 13 milioane de euro, a fost un deal de tip spin off  (a presupus doar achiziția parcului eolian, compania Enex SRL derulând și activități de trading și furnizare de energie) care completează portofoliul de megawați “verzi” ai Premier Energy.

Parcul eolian amintit are un randament peste medie pentru că beneficiază de o locație înălțată, cu vânt, se mai arată în comunicat. Astfel, în 2021 Nalbant I a generat 33.104 MWh de energie electrică, făcându-l unul dintre cele mai eficiente parcuri eoliene din toată România, transmite Premier Energy. Prin comparație, parcul eolian Ecoenergia a produs 2.204 MWh. Însă cumulat, în doi-trei ani, Ecoenergia împreună cu Nalbant I și II vor avea capacitate cumulata de 61 de MW, indică reprezentanții companiei.
“Sunt șapte tranzacții prin care Premier își securizează tranziția către energia regenerabilă. Continuăm expansiunea pe segmentul principal de gaz natural în România, concomitent,  am setat deja o nouă linie de business din producția de energie verde. Ne concentrăm de asemenea pe Europa Centrală şi de Sud-Est și avem deja ținte de achiziții în ţările vecine – Bulgaria, Grecia, Croaţia  în sectorul de energie regenerabilă”, a spus Iuliana Pănescu, Head of Treasury, Premier Energy.
Consiliul Concurenței a autorizat recent tranzacția prin care Premier Energy a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni emise de Hargaz Harghita Gaz și, astfel, preia controlul asupra companiei. Aceeastă achiziție i-a adus în portofoliu peste 6.500 de clienți noi și 35 de concesiuni.
Concurența a mai autorizat tranzacția prin care Premier Energy a preluat Ecoenergia. Ecoenergia este producător de energie electrică din sursă eoliană. Compania dezvoltă proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, operând un parc eolian cu o capacitate de 34,5 MW, situat în Comuna Stejaru, județul Tulcea. De asemenea, Premier Energy a preluat și Alive Capital S.A., furnizor de energie electrică şi gaze naturale, de servicii integrate pentru piaţa de energie și are licenţă de exploatare comercială pentru producția energiei electrice din sursă fotovoltaică. Prin cele două achiziții, grupul a devenit  activ și pe piața energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică alternativă, agregator și furnizor de energie electrică.
A urmat achiziția pachetului de control în Energia Mileniului III SA, prin care grupul ceh aa devenit proprietarul proiectului eolian de la Războieni. Totodată, Premier a preluat în proporție de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraș (Brașov).
În România, Premier Energy P.L.C. deține companiile Premier Energy S.R.L., Ligatne Gas S.R.L., B.E.R.G. Sistem Gaz S.A. și Premier Energy Trading S.R.L., Ecoenergia, Alive Capital, Energia Mileniului III SA.

Afaceri cu STS

Societatea este controlată indirect de către miliardarul ceh Jiří Šmejc, prin Emma Capital. Acesta este bine ancorat în România, fiind conectat chiar la serviciile autohtone. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, Serviciul de Telecomunicații Speciale a acordat un contract de 6,82 milioane de lei companiei Premier Energy Trading, pentru furnizarea de gaze naturale categoria de consum B în baza unui acord-cadru încheiat de Asocierea formată din Direcția Achiziții Publice, din cadrul STS (lider de asociere), Serviciul Român de Informații – UM 0461 București (asociat), Serviciul de Informații Externe (asociat), Serviciul de Protecție și Paza – UM 0149F București (asociat), Curtea de Conturi a României (asociat), conform datelor publicate de Serviciul Electronic de Achiziții Publice. Atribuirea contractului s-a făcut fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială. Practic, avem parte de un contract prin încredințare directă, fără participarea unei alte companii. Premier Energy Trading face parte dintr-un grup de societăți controlate de către Emma Capital, fond de investiții al lui Jiří Šmejc.
Justificând acordarea directă a contractului, STS a susținut că ”scopul organizării în comun a unei proceduri de achiziție gaze naturale de pe piață la disponibil, administrată de Bursă Română de Mărfuri, în vederea încheierii unui acord cadru de furnizare cu un singur operator economic este acela de a tranzacționa în ringul bursier o cantitate mare de gaze naturale care să fie atractivă pentru un număr cât mai mare de ofertanți astfel încât autoritatea contractantă să obțină un avantaj financiar pentru achiziția energie electrca pe care estimează să o consume”.
Cine este Šmejc
Šmejc este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Republica Cehă dar și din Europa Centrală. Acesta a dezvoltat grupul Home Credit Group, furnizor de credite, și fondul de investiții Emma. În 1999, Šmejc a intrat în acționariatul postul de televiziune NOVA din Cehia, intrând ulterior în parteneriat cu Petr Kellner, cel mai bogat om din Republica Cehă, ajungând că dețină o participație de 34% din TV Nova Group. În 2005, Šmejc și Kellner au vândut televiziune către compania americană CME, proprietarul PRO TV, din România, pentru aproximativ 1 miliard de dolari și și-au unificat toate celelalte active, în grupul PPF. În 2012, Šmejc și Kellner și-au divizat proprietățile comune, iar primul dintre ei a înființat grupul de investiții, Emma. Acest grup s-a implicat în afaceri de jocuri de noroc din Cehia, Grecia, Austria și Italia.

Premier Energy, amendată de Consiliul Concurenței

Premier Energy a fost favorizată de guvernarea PSD pentru că a beneficiat de prețuri scăzute la gaze naturale după ce acestea au fost plafonate prin OUG 114 și a unei decizii a ANRE, condusă atunci Dumitru Chiriță. Compania, care este distribuitor și furnizor de ultimă instanță și în Otopeni, a trimis clienților pe care i-a preluat de la Otto Gaz o ofertă de piață concurențială cu 20 de lei/MWh sub cel reglementat (până la finele lunii iunie mare parte din consumatorii casnici de gaze naturale erau captivi sistemului reglementat, cu prețuri stabilite de ANRE).
În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.
Proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiţii concurenţiale, de către operatorii economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final.
Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligaţia de a verifica şi aviza proiectele de execuţie a instalaţiilor, de a recepţiona lucrările şi de a pune în funcţiune IUGN, pentru consumatorii din localităţile aflate în zonele sale de distribuţie. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componenţa prețului total plătit de consumator.
Astfel, consumatorii care realizau proiectele și instalațiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, față clienții care apelau la alți operatori (concurenți) pentru realizarea proiectelor și instalațiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piață.
Amenda a fost aplicată distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al entităţii investigate, Gaz Sud, ca urmare a fuziunii prin absorbţie realizate în 2017. Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii.
Premier Energy SRL, înfiinţată în anul 2007, operează pe piaţa gazelor naturale din România, în calitate de distribuitor şi furnizor începând cu anul 2013, în baza licenţelor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Premier Energy SRL desfăşoară şi activităţi conexe distribuţiei de gaze naturale, cum ar fi: activităţi de branşare şi debranşare de la reţea, mentenanţă instalaţiilor de racordare, verificarea instalaţiilor de utilizare, revizii, proiectare, eliberare avize, precum şi extinderi de reţele de distribuţie.