Povestea lui Moș Crăciun, cel mai iubit personaj din perioada sărbătorilor

Moș Crăciun este cel mai iubit și așteptat personaj din perioada sărbătorilor de iarnă. Puțini știu, însă, că Moș Crăciun a fost inițial un om rău, însă printr-o minune a Fecioarei Maria, s-a transformat într-un personaj bun.

Există numeroase legende despre Moș Crăciun. Una dintre cele mai cunoscute povești este aceea că Maica Domnului i-a cerut lui Moș Ajun adăpost pentru a naște, însă acesta a refuzat-o fiindcă era sărac. Moș Ajun a trimis-o pe Fecioara Maria la fratele său mai bogat, Moș Crăciun.

Fecioara Maria a mers la ușa lui Moș Crăciun, unde i-a deschis soția acestuia, Crăciunița. Ea a trimis-o pe Maica Domnului să nască în grajd, fiindcă îi era frică de soțul ei, că era un om rău. Ea a ajutat-o pe Fecioara Maria să îl nască pe Iisus, însă atunci când Moș Crăciun a aflat ce s-a întâmplat fără ca el să știe, i-a tăiat mâinile soției sale, pentru a o pedepsi.

În acel moment, Fecioara Maria i-a lipit Crăciuniței mâinile la loc, chiar în fața lui Crăciun, care a aflat cu această ocazie cine este, de fapt, Maica Domnului. În acel moment, el a devenit „primul creștin”, cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale.

După ce a aprins un foc și a petrecut alături de slugile sale, de fericire că soția sa a scăpat nevătămată, Crăciun a împărțit Sfintei Familii daruri păstorești, fiind cioban la bază: lapte, caș, urdă și săptămână. Și așa a devenit Moș Crăciun un sfânt care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri celor mici.

A doua zi, Moș Crăciun și-a împărțit averea copiilor amărâți, iar de atunci, Crăciun merge cu sania trasă de reni în fiecare zi la copiii cuminți pentru a le aduce cadouri.

O altă legendă: Moș Crăciun, un bătrân amărât

O altă legendă este aceea conform căruia Moș Crăciun era un bătrân sărac. Lui îi plăcea să facă jucării atât de mult încât le construia pe tot parcursul anului, iar în ziua de Crăciun le vindea la târg.

Într-o zi, întorcându-se de la târg, Moșul a văzut la fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi. Văzând că sunt triști, Crăciun a vrut să le ofere ceva, însă nu mai avea jucării, era prima dată când le vânduse pe toate. Dorindu-și atât de mult să le ofere ceva, ca printr-o minune, pe fundul satului a apărut una.

În fața lui a apărut o căprioară bolnavă. Bătrânul a îngrijit-o și atunci, fiindu-i recunoscătoare, a făcut să apară renii și sania. Straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii. Aşa a apărut Moş Crăciun.

Un bătrân cu un câine, ajutorul Maicii Domnului

O altă legendă spune că a fost odată un păstor bătrân care avea un câine foarte loial. Într-o seară, bătrânul și-a căutat un loc în care să poată înnopta. În acel moment câinele a început să îi vorbească și i-ar fi spus că vede o stea foarte frumoasă pe cer.

Bătrânul a decis să urmeze luminei stelei, iar la un moment dat, într-un pustiu, el și câinele său au găsit un grajd în care se afla o femeie și Pruncul Ei. Vitele din grajd încercau să încălzească copilul. Bătrânul a învelit femeia și copilul cu blana de oaie pe care o purta. Pentru a nu-i fi frig, păstorul s-a așezat între oi pentru a se încălzi. Când s-a trezit, bătrânul era înconjurat de o lumină albă și strălucitoare și a ajuns în fața lui Dumnezeu.

Fiindcă i-a ajutat pe Maica Domnului și fiul Lui, Dumnezeu l-a răsplătit și l-a pus să fie cel care aduce bucurii an de an. Așa a apărut Moș Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...